Danmark vil udlevere nordsjællandsk mand i sag om folkedrab

En 50-årig mand fra Nordsjælland skal udleveres til en straffesag om folkedrabet i Rwanda, har Rigsadvokaten besluttet.

Nu skal dommerne afgøre, om Rigsadvokatens beslutning om udlevering af 50-årig dansk statsborger er lovlig.

En 50-årig mand fra Nordsjælland skal udleveres til en straffesag om folkedrabet i Rwanda.

Den afgørelse har Rigsadvokaten truffet, oplyser anklager Martin Stassen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Manden, der kom til Danmark for 16 år siden og senere fik dansk statsborgerskab, er i sit tidligere hjemland tiltalt for at have deltaget i en stribe forbrydelser, da cirka 800.000 mennesker, især tutsier og moderate hutuer, i 1994 blev slået ihjel.

Nægter sig skyldig

Den 50-årige nægter sig skyldig, og hans advokat har straks indbragt Rigsadvokatens beslutning om udlevering for retten. Det bliver altså dommerne, der i sidste ende beslutter, om manden skal stilles for retten i Rwanda.

Da han som ung var lærer i den vestlige del af landet, deltog han i flere blodige forbrydelser, hævdes det.

For eksempel beskyldes han for at have været med, da i alt cirka 2000 mennesker, der havde søgt tilflugt i en kirke i Busasamana-sognet og i et universitet i Mutende, blev slået ihjel.

"Han gik rundt med en hund for at opspore tutsier", lyder det i et af de vidneudsagn, som er fremkommet under efterforskningen.

Andre punkter drejer sig om, at han med en kølle slog en gammel kone og et spædbarn ihjel ved én bestemt episode. Og at han ved en vejspærring var med til at dræbe tre unge, hvis lig blev begravet under et avocadotræ.

Danske betjente rejste til Rwanda

Efterforskningen imod manden, der i Danmark er aktiv i en mindre kirke, blev indledt af danske betjente.

De rejste til Rwanda og gennemførte en række afhøringer, før det lokale politi overtog sagen.

Mandens advokat er Bjørn Elmquist. Han har tidligere luftet en mistanke om, at sagen kan være rejst som en hævnakt, fordi hans klient tidligere har vidnet til fordel for andre personer, der har været tiltalt for medvirken i folkedrabet.

Endnu er der ifølge anklager Martin Stassen ikke fastsat datoer for, hvornår Retten i Hillerød kan tage fat på udleveringssagen. Manden har siddet varetægtsfængslet i næsten fem måneder.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik