Danmark sørger over Norges døde

Danskerne strømmer til Norges ambassade i København for at vise solidaritet med broderlandet i nord.

Regnen begynder at falde ved Norges ambassade i København, men folk bliver stående. Flere har røde øjne og stirrer i stilhed på det norske flag, som er på halv stang. Hundredvis af blomsterbuketter dækker området foran bygningen.
Danskere strømmer til Norges ambassade i København for at vise sympati med de alt for mange mennesker, som fredag mistede livet i den værste katastrofe i Norge siden Anden Verdenskrig.
Pædagogmedhjælper Frederikke Amalie Dam er en af de mange, som netop har lagt en buket roser foran ambassaden.
- Jeg følte, at det eneste rigtige at gøre var at komme forbi her og vise, at vi tænker på nordmændene og de mange ofre, siger hun.
Hun er stadig helt uforstående over for fredagens meningsløse massakre.
- Det er forfærdeligt, at han så kynisk har planlagt at dræbe så mange mennesker. Det virker så nøje tilrettelagt og helt koldblodigt, siger Frederikke Amalie Dam.
Tine Jørgensen er studerende og er ligesom Frederikke stærkt bevæget af fredagens hændelse.
- Jeg står tilbage med frustrationer over, at en person kan finde på at udføre så frygtelig en handling, siger hun.
Hun er ikke nervøs for, at en lignende terrorhandling sker i Danmark - men hæfter sig dog ved, at gerningsmanden er etnisk norsk og fra et højreekstremistisk miljø.
- Det er vigtigt, at vi tager debatten om, at terror i lige så høj grad kan komme fra vores eget land. Derfor skal vi sætte fokus på, hvordan vi taler om de problemer, der er i samfundet, siger Tine Jørgensen.
Kathrine Biering, Norges fungerende ambassadør i Danmark, er kommet ud for at hilse på og snakke med de fremmødte. På vej ud af ambassaden må hun zigzagge sig hen over de mange blomster.
- Alle nordmænd er i chok. Vi kan ikke forstå, at noget sådan kan ske. Vi har svært ved at finde ord, som kan dække vores følelser, siger hun.
Hun er overvældet over den støtte, som Norge har fået fra Danmark.
- Det var stort at komme i morges og se, at så mange mennesker har lagt blomster. Der er også blevet sendt mail til os med støtteerklæringer. Det er helt fantastisk, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik