Dagligvarebutik på Nørrebro har rekord i sure smileyer

En butik i Københavns Nordvestkvarter har fået 42 sure smileyer på fire år. Det er flest sure smileyer af alle butikker i Danmark.

42 sure smileyer på fire år. Det er, hvad Fødevarestyrelsen har tildelt dagligvareforretningen Istanbul Bazar, som ligger på Frederiksborgvej i Københavns Nordvestkvarter. 

Og selvom butikkens seneste kontrolrapport er uden sure smileyer, så har Fødevarestyrelsen haft mere end almindeligt svært ved få Istanbul Bazar til at overholde reglerne. Sidste år alene fik butikken 17 sure smileyer, hvilket gjorde, at Fødevarestyrelsen kom på kontrolbesøg hver uge. Det skriver Jyllands-Posten.

quote Det har gjort et stort indtryk på mig, at der er en gruppe af virksomheder, der er helt ligeglade med reglerne. Det vil jeg ikke finde mig i.

Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevareminister, Venstre

I løbet af de sidste fire år har forretningen på Frederiksborgvej således fået 45 indskærpelser, 43 påbud/forbud, 65 politianmeldelser og bøder for sammenlagt 800.000 kroner.

Derudover viser en opgørelse fra Fødevarestyrelsen, at butikken har betalt 720.000 kroner i kontrolgebyrer, da timeforbruget for medarbejderne i Fødevarestyrelsen blev gjort op efter hvert besøg, hvorefter regningen blev sendt til butiksejeren.

Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, Venstre, vil nu give ekstra beføjelser til Fødevarekontrollen, som skal sikre en hårdere kurs over for virksomhedsejere, der ligesom Istanbul Bazar, igen og igen tilsidesætter fødevarelovgivningen.

- Det er noget svineri, at sådan en butik misbruger offentlige ressourcer på den måde. Det har gjort et stort indtryk på mig, at der er en gruppe af virksomheder, der er helt ligeglade med reglerne. Det vil jeg ikke finde mig i, siger Esben Lunde Larsen til Jyllands-Posten.

Er gået fremad siden navneskift

På TV 2 Lorry omtalte vi også i 2015 Istanbul Bazars manglende orden med fødevaresikkerheden, efter den havde fået 13 sure smileys på ét år.

- Jeg ved ikke, hvorfor de giver mig dårlige smileys. Jeg synes, de er særlige mod mig. Har ekstra krav. Måske fordi jeg har en stor butik med mange varer, sagde ejeren af Istanbul Bazar, Haidar al-Haidari dengang til TV 2 Lorry.

quote Jeg har haft det dårligt med de sure smileyer, og det har også kostet mig mange penge. Det har ikke kunnet betale sig.

Haidar Al-Haidari, ejer af Mix Bazar - tidligere kendt som Istanbul Bazar.

Ligeledes kaldte Fødevarestyrelsen butikken for "den værste af de værste", men ved årsskiftet 2016-17 lukkede Istanbul Bazar ned for derefter at genopstå i et nyt selskab, med nyt cvr-nummer og et nyt navn - Mix Bazar.

Siden er det gået fremad for butikken, som dog startede 2017 med yderligere tre sure smileyer fra Fødevarestyrelsen. Siden er det blevet til seks glade smileyer på ni kontroller. Og ejeren af Mix Bazar er den samme, som ejede Istanbul Bazar - Haidar Al-Haidari.

- Jeg har ansat nogle ekstra medarbejdere, så vi bedre kan leve op til det, som Fødevarestyrelsen kræver - bl.a. om dansk mærkning på varerne. Jeg har haft det dårligt med de sure smileyer, og det har også kostet mig mange penge. Det har ikke kunnet betale sig, siger han til Politiken.

Se TV 2 Lorrys indslag fra 2015 om Istanbul Bazar her. Artiklen fortsætter under videoen.

I 2015 besøgte TV 2 Lorry Istanbul Bazar, efter butikken havde fået 13 sure smileyer på et år.

Lovovertrædere skal mandsopdækkes

Ifølge Fødevarestyrelsen var der sidste år en hård kerne på omkring 20 virksomheder, som fortsatte med at sælge varer uden sporbarhed og dansk mærkning i lokaler, som ikke var ordentligt rengjort. Også selvom de blev tildelt sure smileyer.

quote Fremover skal Fødevarestyrelsen mandsopdække lovovertræderne med ekstra kontroller, hvis de blæser på reglerne.

Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevareminister, Venstre

Med opbakning fra kredsen bag 'fødevareforlig 3' lægger miljø- og fødevareministeren nu op til lovændring, som skal gøre det muligt for Fødevarestyrelsen at pålægge virksomheder tvangsbøder, indtil et ulovligt forhold bliver bragt i orden. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelse.

- Fremover skal Fødevarestyrelsen mandsopdække lovovertræderne med ekstra kontroller, hvis de blæser på reglerne. Og hvis det så er tydeligt, at ejerne hverken ønsker eller evner at køre en forsvarlig virksomhed, så skal Fødevarestyrelsen hyppigere udnytte lovens mulighed for på stedet at lukke en virksomhed, indtil forholdene er bragt i orden, siger miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, Venstre, i pressemeddelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik