Christianshavn fylder 400 år: Råt, mondænt og for alle

I denne weekend fylder Christianshavn 400 år. Bydelen var i århundreder Københavns fattigste, men har undergået store forandringer.

Se denne uges udgave af Søndagsmagasinet - Christianshavn fylder 400 år - her.

- Kære Christianshavn. Hjertelig tillykke med de 400 år. Det er jo helt fantastisk, at Christian den 4. smed alt sit affald herud dengang.

Ordene er Gitte Christensens og stammer fra TV 2 Lorrys søndagsmagasin, der sendes den 19. august.

Hun og værkstedet, hun ejer og arbejder i, er en del af fotograf Pernille Kaalunds portræt af Christianshavn og menneskerne, der bor der.

Gitte Christensen er medejer af Kvindesmedien på Christianshavn, hvor hun har boet i 42 år, og er en af dem, der er med til at fejre bydelens fødselsdag.

- Jeg synes jo, Christianshavn er det mest charmerende område i hele København.

Bydelen blev anlagt som fæstningsby af Christian den 4. i 1618, men blev med tiden en almindelig købmands- og håndværkerby.

I mange århundreder var det Københavns fattigste område, men i løbet af de seneste årtier har Christianshavn gennemgået en mærkbar forvandling, og er i dag Københavns dyreste bydel med en kvadratmeterpris på over 55.000 kroner.

- Jeg tror, jeg flyttede på Christiania i '76, og der var Christianshavn jo noget helt andet. De små lejligheder herude, der koster tre millioner for to værelser, dem kunne du jo få smidt i hovedet for 3-400.000 kr. dengang, siger Gitte Christensen.

En sammensat bydel

Det er fire år siden, at fotograf Pernille Kaalund valgte at flytte til Christianshavn, men i arbejdet med at dokumentere bydelen er hun kommet vidt omkring:

- En rigtig vigtig del af historien på Christianshavn er sømændene og flådens folk, så det var helt naturligt at banke på henne på Sømandshjemmet.

Fritz i sin lejlighed på Sømandshjemmet på Christianshavn.
Fritz i sin lejlighed på Sømandshjemmet på Christianshavn.
Foto: Niels Chrisitan Buhl / TV 2 Lorry

Der bor Fritz, der er 59 år og matros.

- Christianshavn har alt, synes jeg. Der er den store forskel blandt mennesker, det er et meget smukt område historisk set. Jeg kan godt lide kanalerne, så der er også et fysisk miljø jeg synes er rigtig lækkert. Og så er øllene jo næsten halv pris af, hvad de er i Nyhavn.

Fritz har set, hvordan bydelen har ændret sig i retning af, hvad han kalder pænt og mondænt. Men netop derfor mener han også, et sted som Sømandshjemmet fortsat har sin berettigelse på Christianshavn:

- Det er med til at give kulør på tilværelsen, og jeg tror også, det er sundt for os allesammen, at vi ikke kun omgås den samme type, siger han.

Her kan du se hele TV 2 Lorrys Søndagsmagasin om Christianshavns 400 års jubilæum:

Denne weekend markerer Christianshavn sit 400-års jubilæum. I anledning af jubilæet har en lokal fotograf udgivet en bog, der portrætterer nogle af bydelens beboere.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik