Christianias huse rives ned og bygges op

Sag om et lille hus på Christiania kan blive afgørende for andre sager om ulovligt byggeri. Staten ønsker at forhindre, at nedrevne huse bygges op igen og igen.

En tilbygning til et lille hus på Christiania kan måske give ny ballade på fristaden.
Tilbygningen er stridens æble i den første sag om nybyggeri på Christiania efter den nye Christianialov fra 2004. Den begyndte mandag ved Københavns Byret, og dens udfald kan blive afgørende for en række sager.
- Det er en vigtig sag, fordi det er den første sag, hvor anklagemyndigheden har rejst sag om bødestraf, siger Kristian Lyk-Jensen, udviklingschef i Slots- og Ejendomsstyrelsen.
Politiet har to gange før revet ulovlige bygninger ned på Christiania, men de blev begge bygget op igen kort efter. I 2007 var det huset Cigarkassen og året efter Vadestedet. Begge aktioner udløste voldsomme optøjer i området.
- Vi ved, at bygningerne bliver bygget op hurtigt igen, og derfor har vi også taget nye redskaber i brug, siger Kristian Lyk-Jensen.
De nye redskaber er daglige strafbøder på 2000 kroner til beboerne, hvis bygningen kommer op igen. På den måde håber myndighederne på at holde de ulovlige bygninger nede.
Det lille hus, som sagen handler om, er på 25 kvadratmeter. Her boede en 44-årig kvinde med sin 9-årige søn, indtil hun besluttede, at de skulle have lidt mere leverum. De delte et soveværelse på 6 kvadratmeter og en lille stue og køkken.
Derfor genopførte hun i 2007 en tilbygning til huset, som hun år forinden havde revet ned, fordi træet var råddent.
Men hun søgte ikke tilladelse i Slots- og Ejendomsstyrelsen til byggeriet, og fik senere afslag. Derfor var hun i Københavns Byret mandag.
Anklagemyndigheden kræver, at tilbygningen bliver revet ned, og at kvinden betaler en bøde på 5000 kroner samt daglige strafbøder på 2000 kroner.
- Jeg var i god tro, da jeg byggede. Det er jo bare en del af den vedvarende renovering af huset, sagde kvinden i byretten.
Ifølge hendes advokat, Knud Foldschack, er byggeriet lovligt, fordi der ifølge ham er tale om en renovering og ikke et nybyggeri.
På Christiania er de optimistiske om sagen.
- Vi er ret sikre på, at vi vinder den her sag. Derfor regner vi ikke med, at der bliver ballade, siger Thomas Ertmann medlem af pressegruppen på Christiania.
Slots- og Ejendomsstyrelsen har meldt fire andre beboere i lignende sager til politiet.
Der falder dom i sagen den 18. maj.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik