Chokeret borgergruppe overraskes af kommunes vindmølleplan

Køge Kommune vil opføre tre nye megavindmøller i Vilkestrup ved Lille Skensved. Et kæmpe chok for naboerne, der nu forsøger at ændre beslutningen.

En gruppe borgere i Vilkestrup var tæt på at få kaffen galt i halsen, da de for et par uger siden så nyhedsudsendelsen på Lorry. 

Fredag den 31. august bragte TV 2 Lorry et indslag om en borgergruppe i Køge Kommune, som protesterede mod kommunens planer om at opføre nye 125-meter høje vindmøller i deres område. 

I indslaget, som kan ses nedenfor, bliver der nævnt hvilke placeringer kommunen i øvrigt planlægger at opføre de såkaldte megavindmøller. Og et af de steder er i Vilkestrup uden for Lille Skensved, hvor Nathalie Berner bor med sin familie. 

- Jeg tænkte åh nej. Vi flyttede jo væk fra storbyen for at undgå støj, og så er det da helt vildt frustrerende at høre, for vi kan jo godt lide at bo her, fortæller Nathalie Berner, der står til at blive nabo til de nye vindmøller. 

Udover området i Vilkestrup, foreslår kommunen at opføre de markant højere vindmøller i Juellund og ved de nye dækmoler i Køge Havn. 

Og ifølge naboerne, vil det også medføre markant større gener. 

- Lige nu er der træer, der dækker vindmøllerne, men vi kan stadig høre den konstante susen. De nye vil gå langt over trætoppene og derfor frygter vi både mere støj, konstante lysglimt og mere skyggekast fra propellerne, siger Nathalie Berner. 

 

Ingen informationer fra kommunen 

Nathalie Berner er i dag nabo til fem nuværende 53 meter høje vindmøller. Men at udsigten i fremtiden kan byde på tre nye markant højere møller, havde hun ingen idé om. 

- Det kom totalt bag på mig og der var ingen af os herude, der havde en anelse om det. Vi gik i gang med at søge på nettet og der skulle man virkelig lede for at finde noget konkret, siger hun til TV 2 Lorry. 

For at blive klogere på planerne, sendte den bekymrede nabo en mail til kommunen. Her var svaret, at beboerne skulle indsamle og sende deres indsigelser inden den 21. september 2018. Og det er lige lovlig kort varsel, mener beboerne. 

- Vi har ikke fået noget at vide. Ingen nabohøring, intet møde. Vi savner noget information fra Køge Kommune og det er lidt som om at de glemmer at spørge de mennesker, der skal leve med det til dagligt, siger Nathalie Berner. 

Men ifølge Køge Kommune, så har der været rig mulighed for at snakke med om de nye tårnhøje planer. 

- Vi har annonceret vidt og bredt - både på facebook og i dagspressen. Og der blev afholdt et stort borgermøde på rådhuset den 20. august, hvor alle var inviteret og hvor der blev snakket en hel del vindmøller, siger Niels Rolskov, der er formand for klima- og planudvalget i Køge Kommune. 

Formanden understreger at kommunen er i en meget tidlig fase, hvor det stadig drejer sig om at udpege mulige områder og at der stadig er langt til selve opstillingen af møllerne.

Naboerne vil have møllerne ud på havet

På et netop afholdt borgermøde, har naboerne i Vilkestrup indsamlet deres indsigelser, som der nu skal sendes afsted til kommunen. 

I samme omgang har de også et klart ønske til politikerne i Køge - de vil have vindmøllerne ud på havet. 

- De skal ikke være på land og vi skal ikke bare rykke problemet til andre områder. Vi er helt enige om at det er rigtig godt for miljøet, men de skal ikke være i beboelsesområder, hvor de er til gene for naboerne, siger Nathalie Berner. 

Derfor håber den bekymrede borgergruppe fra Vilkestrup, at de nu kan overbevise kommunen om at ændre vindmølleplanerne. 

- Nu venter der en stor undersøgelse med en lokalplan, hvor alting vil blive gennemgået meget grundigt. Og det er da klart, at deres argumenter og indsigelser vil være med i den undersøgelse, siger Niels Rolskov, formand for klima- og planudvalget i Køge Kommune.

Formanden fortæller, at kommunen netop afsøger mulighederne for at opføre vindmøllerne på vandet, men ud fra Køge Kommunes krav om at nedsætte CO2 udledningen med 40 procent i 2030, så er der nødt til at ske nogle tiltag på Køge Kommunes jord. 

Kommuneplanen i Køge Kommune forventes at blive vedtaget i december 2018. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik