Center for kræftramte modtager eftertragtet arkitekturpris

Det renoverede aktivitetscenteret for kræftramte, Elefanthuset på Nørrebro, har vundet Arkitektforeningens hovedpris ’Store Arne’.

Det ombyggede Elefanthuset på Nørrebro modtager Arkitektforeningens hovedpris for med respekt at tilføre en historisk bygning nyt liv og nye funktioner. Foto: Torben Eskerod

Symbolikken kunne dårligt være tydeligere.

Fra kapel til et center, hvor patienter sammen kæmper for at overvinde en livstruende sygdom.

Sidste års ombygning af kapellet Elefanthuset på Nørrebro til et aktivitetscenter for kræftramte er udført så godt, at arkitekterne Leth & Gori bag renoveringen nu hædres med Arkitektforeningens hovedpris ’Store Arne’.

Det oplyser Arkitektforeningen og Københavns Kommune i pressemeddelelser.

Med ombygningen er Elefanthuset fra 1890'erne, der tilhører Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, omdannet til et mødested med værksteder og aktiviteter målrettet kræftramte mænd.

- Det er fantastisk, at et projekt, der er så enkelt og beskedent, modtager en så stor pris, og det er resultatet af et arbejde, der er båret af stort engagement hele vejen rundt, siger Karsten Gori, der er arkitekt og stiftende partner i Leth & Gori.

- Det kræver en stor indlevelse og præcision, og meget kan gå galt undervejs, når man skal transformere en bygning, hvor de eksisterende kvaliteter er så tydelige. Men alle involverede har haft en forståelse for vigtigheden i at udføre et godt håndværk og lokke husets værdier frem.

Elefanthuset ligger i De Gamles By på Nørrebro - en bevaringsværdig bydel opført i 1890'erne i området mellem Tagensvej og Guldbergsgade. Foto: Torben Eskerod

Det historiske kapel i De Gamles By på Nørrebro har i mange år stået ubenyttet hen som depot. Men ombygningen, som er bestilt af kommunen, har den nye center fået faciliteter omklædningsrum, træningsrum og et lokale til meditation og yoga.

Anerkendelsen glæder Sisse Marie Welling, der er sundheds- og omsorgsborgmester i København for SF:

- Elefanthuset er et historisk og smukt hus, som er blevet ombygget med stor respekt for det oprindelige kapel. Men endnu vigtigere har ombygningen fra kapel til aktivitetscenter givet huset helt nye muligheder, som kommer nogle af byens mest sårbare borgere til gode. 

Aktivitetscenteret for kræftramte mænd byder blandt andet på et træningslokale, hvor mænd i fortrolige omgivelser kan dyrke motion trods sygdommen. Foto: Torben Eskerod

Netop respekten for bygningens oprindelige struktur og udsmykning var et af de elementer, juryen lagde vægt på i bedømmelsen.

- Det har været projektets vision - gennem en transformation af den smukke kapelbygning og i respekt for husets oprindelige håndværksmæssige og arkitektoniske kvaliteter, at forvandle Elefanthuset til et oplevelsesrigt og stemningsfuldt aktivitetscenter med smukke nye rumligheder, siger Karsten Gori.

Blandt de øvrige nominerede var NOMA, Tingbjerg Bibliotek, Hotel Herman K og Enfamiliehuset på Kålagervej. 

Foruden Elefanthuset blev Kunstakedemiets Arkitektskole, KADK, hædret med prisen 'Lille Arne' for uddannelsesinstitutionens kritiske forskning om Københavns udvikling.

I begrundelsen lægger juryen vægt på, at transformationen af Elefanthuset er udført med respekt for den oprindelige bygning, og at de præcise indgreb tilfører nye funktioner og helt nyt liv til det gamle kapel. Foto: Torben Eskerod

Arkitektforeningens Arne-priser

Årets Arne blev stiftet i 2007 af Arkitektforeningens Lokalafdeling København.

 

Hovedprisen, Store Arne, tildeles til værker såvel som initiativer, der har løftet arkitekturen i Storkøbenhavn i det forgangne år. Lille Arne gives til initiativer, realiserede og ikke-realiserede projekter og nytænkende ideer, som har skabt debat eller gjort en forskel for faget.

 

Juryen, der består af den lokale ledelse i Arkitektforeningen København, har udvalgt fem kandidater til Store Arne og fire kandidater til Lille Arne.

 

Kilde: Arkitektforeningen

Elefanthuset indeholder både omklædningsrum, træningsfaciliteter, rum til meditation og yoga og et 'Mænds Mødested', for mænd der har eller tidligere har haft kræft. Foto: Torben Eskerod

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?