Cathrine afvist til teoriprøve: Computer mente, hun var fire år

En 17-årig pige blev afvist, da hun torsdag skulle til teoriprøve. Computeren fortalte hende, at hun ikke var gammel nok.

Cathrine Skjøtt er født den 29. februar i år 2000 - og dermed er hun 17 år gammel.

Men det var politiets computer ikke enig med hende i, da hun torsdag skulle tage sin teoriprøve. Computeren mente, at hun var fire år gammel, og dermed ikke kunne tage prøven.

quote Det er vildt, for der stod flere mennesker omkring mig, der kunne regne ud, at jeg har levet i 17 år, men computeren, der kan så mange ting, kunne ikke.

Cathrine Skjøtt, køreskoleelev

- Da jeg fortalte min mor det, troede hun, det var en joke. Jeg selv tænkte, at det ikke kunne passe, siger Cathrine Skjøtt.

Grunden, til at computeren ikke kunne regne Cathrines alder ud, er, at hun er født på den helt rigtige dag i et skudår. Den 29. februar er altså kun en del af vores kalender hvert fjerde år. Og ser man helt nøgternt på det, så har hun teknisk set kun haft fødselsdag fire gange i sit liv, da det kun har været den 29. februar i 2004, 2008, 2012 og 2016, siden hun blev født.

- Jeg blev trukket til side, og så sagde de, at jeg ikke kunne tage prøven. De havde haft fat på it-afdelingen, men der var ikke noget at gøre, så jeg måtte tage hjem igen. Det blev jeg virkelig nederen over, for jeg havde læst rigtig meget op og taget online teoriprøver for at blive klar, siger hun.

Computer vandt over sund fornuft

Derfor er der skudår

  • Den 29. februar er kun med i vores kalender hvert fjerde år.
  • Det sker, fordi jorden er 365 dage - og et kvart døgn om at rejse rundt om solen.
  • Der er derfor ikke overensstemmelse mellem kalenderåret og det astronomiske år.
  • Der har man løst ved at tilføje en ekstra dag hvert fjerde år på den 29. februar.
  • Det næste skudår falder i 2020.
Kilde: Videnskab.dk

Fordi Cathrine Skjøtt er "skudbarn", må hun nu tage testen på gammeldags manér på papir. Og der kan gå et stykke tid, inden hun igen kan få booket en tid. Derfor må hun betale for en ekstra teoritime for at holde det, hun har lært, ved lige.

- Det er vildt, for der stod flere mennesker omkring mig, der kunne regne ud, at jeg har levet i 17 år, men computeren, der kan så mange ting, kunne ikke, siger hun.

Det samme synes Cathrine Skjøtts far, Bo Christian Skjøtt. 

- Det er et eksempel på, hvor afhængige vi er af it-systemer. Det virker underligt, at der er personale til stede, der alligevel ikke med sund fornuft kan overtrumfe systemet, siger han.

Cathrine Skjøtt plejer at holde sin fødselsdag den 28. februar i de år, hvor den 29. ikke er en med i kalenderen. Hun har ikke før oplevet nogle problemer i forbindelse med hendes fødselsdag.

- Jeg har syntes, det var sejt kun at være så få år. Jeg har følt mig lidt specielt. Men i denne her situation er det lidt nederen, siger hun.

Der er 3.850 mennesker i Danmark, der fyldte år den 29. marts i 2017, mens der er 16.295, der har fødselsdag den 28. februar.

Rigspolitiet: "Møgirriterende"

Hos Rigspolitiet oplyser pressechef Thomas Kristensen, at fejlen er så sjælden, at det er første gang, man har hørt den.

quote Det er møgirriterende for dem, som det går ud over, og det skal derfor ikke ske igen.

Thomas Kristensen, pressechef ved Rigspolitiet

- Vi har ikke før hørt om det i Rigspolitiet. Derfor har vi har nu kontaktet begge de to politikredse, hvor de her digitale prøver afvikles. I ene havde de aldrig hørt om det før, og i den anden havde de haft en enkelt eller ganske få episoder, men havde på en eller anden vis formået at løse det, siger Thomas Kristensen til TV 2 lorry .

Efter at Rigspolitiet er blevet gjort opmærksom på systemfejlen, vil de nu gå i gang med at undersøge den og få den rettet hurtigst muligt, oplyser pressechefen.

- Det er møgirriterende for dem, som det går ud over, og det skal derfor ikke ske igen. Hun (Cathrine Skjøtt, red.) vil selvfølgelig blive tilbudt et andet tidspunkt at tage prøven. I den politikreds, hvor man har oplevet det før, har man løst det ved, at eleven går op til en prøve, der er baseret på en DVD. Det vil være løsningen på den korte bane. Hvor hurtigt vi kan løse fejlen, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik