Cafébaron lukker Nordens ældste cafe

Københavns ældste og bedst kendte café lukker og bliver til restaurant.

Kunstneren André Stilling åbnede for nu 41 år siden Café Sommersko på Kronprinsensgade i Indre By - en spytklat fra Købmagergade og Strøget. 

Med Paris som forbillede introducerede han - med brødrene Jørgen og Søren Bro - den nye madkultur i hovedstaden, hvor der på det tidspunkt kun lå et cafeterie oven på Illum, hvor damerne kunne side, mens mændene gik på værtshus.

Senere åbnede kunstneren flere andre kendte caféer i byen, hvor der i dag er masser af udeservering og konkurrence om kunderne.

Derfor har Cafe Sommersko øjensynligt heller ikke kunnet løbe rundt efter flere år med dårlig omtale i medierne, der har berettet om sort arbejde og dårlige medarbejderforhold. 

Dermed er en æra nu slut, skriver Ibyen.dk søndag. 

Dårlig omtale skader forretningen

- Det er med stor beklagelse, at jeg må meddele, at Café Sommersko ikke længere kan opretholdes økonomisk, skriver ejeren Bahram Sari Beliverdi, som overtog stedet i 2011, i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at der har været en faldende omsætning blandt andet på grund af forkerte ledelsesmæssige beslutninger. 

- Samtidig er jeg bevidst om, at min persons forbindelse til selskabet, der som de fleste ved har kostet mange tæsk i pressen, også har sin del af grunden. Det har selvfølgelig både professionelt og personligt kostet mange ressourcer, skriver han.

- Det er med stor vemod, at jeg må tage afsked med en virksomhed, som har betydet så meget for mig.

Tilstod ulovlig arbejdskraft

Bahram Sari Beliverdi har en lang række caféer i hovedstaden, men han er mest af alt blevet kendt for det værre. 

I vinter stod to tidligere ansatte fra Café Dan Turèll og Café Sari, som også er ejet af cafébaronen, frem. De fortalte om, hvad de mente var "et mærkeligt fællesskab".

Begge kvinder blev forfremmet men fik udbetalt deres tillæg i sorte penge. 

I 2016 blev Bahram Sari Beliverdi varetægtfængslet for et overfald på en tidligere ansat. Det skulle være sket sammen med en bestyrer, der har været indblandet i tidligere sager vedrørende våbenbesiddelse og vold. Her er det kommet frem, at bestyreren har kontakt med banden Loyal to Familia, skriver Ritzau. 

I 2013 tilstod Bahram Sari Beliverdi i Københavns Byret en række forhold om brug af ulovlig arbejdskraft på sine caféer. Ejeren blev dengang idømt otte måneders fængsel. Heraf afsonede manden tre måneder af dommen.

Gourmet-restaurant åbner i ikoniske lokaler

De ikoniske lokaler på Kronprinsensgade bliver nu overtaget af restautør Anders Jørgensen, som i forvejen driver restauranten Mät Copenhagen på Nytorv, skriver Ibyen.dk. 

Den nye restaurant får navnet Mät 99 og åbner mandag.

Stedet kommer til at minde om en fastfood-diner fra 80'erne, mens maden bliver i gourmetklassen, fortæller Anders Jørgensen til Ibyen.dk.

Han anerkender, at det er en kulturinstitution, han er med til at lukke, men han understreger, at stedet passer godt til hans nye stil. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik