Byrådsmedlemmer: Den grove tone er for længst blevet hverdag

TV 2 og TV 2's regioner sætter i denne uge fokus på den grove tone. Både på nettet og i det offentlige rum. For tonen er blevet grovere, sådan lyder det fra nogle af dem, som møder allerflest danskere.

Charlotte Drue Aagard har kun været byrådsmedlem i Frederikssund i godt og vel et år.

Alligevel har hun allerede måtte stå model til lidt af hvert:

- Det er truslerne, der gør mest ondt. Sådan noget med, at du skal kigge dig over skulderen, næste gang du går en mørk aften nede i det her kvarter. Eller pas på - jeg skyder dig. Der kan jeg da godt mærke et eller andet sted, at jeg ikke har specielt meget teflon - det går direkte ind. Det rammer mig faktisk mere, end jeg egentlig ville have, siger Charlotte Drue Aagard, som sidder i byrådet for Venstre i Frederikssund Kommune.

Se hele indslaget om de tilsvininger mange lokalpolitikere oplever 

Sammen med butiksansatte, p-vagter, offentligt ansatte, billetkontrollører, callcenter-medarbejdere udgør politikere nogle af de grupper i samfundet, som i stigende grad må lægge både ører og øjne til tilsvininger og en hadsk tone.

quote - Du er en luder. Dine børn var bedre tjent uden dig. Du er en skamplet. Du er en skide tyv. Du har hænderne dybt begravet i kommunekassen.

Beskeder til byrådsmedlem i Frederikssund Kommune, Charlotte Drue Aagaard, Venstre

Sammen med TV 2 og de øvrige regionale TV 2 stationer har vi set nærmere på, hvordan vi opfører os overfor hinanden i det offentlige rum og på de sociale medier, og på hvor grov og urimelig tonen kan være.

Næsten halvdelen er fortsat udsat for grænseoverskridende angreb

I en stikprøveundersøgelse har 63 lokalpolitikere fra hele Lorryland svaret på en række spørgsmål om, i hvor høj grad de har oplevet grov tone eller direkte personangreb i kraft af deres hverv som politikere.

Hele 32 eller halvdelen af dem svarer, at de ofte oplever ubehagelig sprogbrug på sociale medier, mens  15 eller ca. hver fjerde svarer, at de også har været udsat for personangreb og andre ubehageligheder i det offentlige rum.

På den baggrund har vi mødt tre lokalpolitikere fra henholdsvis Frederikssund, København og Solrød. 

Den grove tone

I en stikprøveundersøgelse har 63 lokalpolitikere fra hele Lorryland svaret på en række spørgsmål omkring i hvor høj grad de har oplevet personangreb i kraft af deres hverv som politikere.

 

Hele 32 af dem svarer, at de ofte oplever ubehagelig sprogbrug på sociale medier og 15 svarer, at de også har været udsat for personangreb og andre ubehageligheder i det offentlige rum. 

 

Sammen med TV 2 og de øvrige regionale TV2 Stationer ser vi i denne uge nærmere på, hvordan vi opfører os overfor hinanden i det offentlige rum og på de sociale medier. Og hvor grov og urimelig tonen kan være. 

Tonen er blevet grovere

Vi har spurgt dem om deres personlige erfaringer og deres oplevelse af, hvorvidt tonen er blevet grovere.

- Du er en luder. Dine børn var bedre tjent uden dig. Du er en skamplet. Du er en skide tyv. Du har hænderne dybt begravet i kommunekassen.

Sådan lyder nogle af de beskeder, som byrådsmedlem i Frederikssund Kommune, Charlotte Drue Aagaard, Venstre, har modtaget på sociale medier som messenger og Facebook.

- Jeg bliver ked af det på vores generations vegne og på mine børns vegne, at det er blevet okay at skrive sådan, siger Charlotte Drue Aagaard.

quote - Der har været eksempler, hvor man har refereret til min familie. For eksempel været inde og tagge billeder af mine børn.

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard.

Svinsk og ubehagelig tone

Beskæftigelses- og Integratonsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard, Venstre, kender alt til den voldsomme og ubehagelige sprogbrug - både på de sociale medier og i det offentlige rum:

- Selvfølgelig skal man kunne tåle noget, og jeg synes også helt grundlæggende, at den vrede folk måtte have mod systemet eller mod mig - den skal de i udgangspunktet rette mod mig. De skal i hvert fald ikke rette den mod de ansatte, der er ude på jobcentrene, siger Cecilia Lonning-Skovgaard, og fortsætter:

- Men jeg synes også, der må være en grænse for, hvad man kan kalde folk og hvor svinsk, man kan være i tonen. Og også, hvor meget kan kan sætte sådan noget i system. Altså de her opfordringer til - kom så, drenge og piger - nu smadrer vi hende, og hvor det så bare vælter ind med kommentarer og folk er fuldstændig ublu i tonen - det, synes jeg, ærligt talt er for sindssygt.

Ifølge borgmesteren er det særligt på de sociale medier, at både enkeltpersoner og forskellige foreninger kan gå fuldstændig amok:

- Jeg får da bestemt også grund til at overveje, om det overhovedet er det hele værd, siger Københavns Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard.
- Jeg får da bestemt også grund til at overveje, om det overhovedet er det hele værd, siger Københavns Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard.

- Det har dels været eksempler, hvor man har refereret til min familie. For eksempel været inde og tagge billeder af mine børn og sige - det er da nogle søde unger, du har - lad os håbe for dem, at de aldrig skal på kontanthjælp eller have en førtidspension, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

- Et andet eksempel kunne være, at jeg laver et opslag, hvor jeg siger, at jeg som borgmester er glad for at kunne åbne et nyt jobcenter, eller jeg er glad for at kunne konstatere, at vi er nået i mål med et eller andet projekt i forvaltningen - og så vælter det ellers ind med kommentarer om, at jeg er den ledeste kælling, der fortjener at dø. Og som ingen respekt har for andre mennesker. At mit system mishandler mennesker, siger hun.

quote - Der var afleveret en død solsort i vores postkasse. Det vælger jeg så at tolke som et signal.

Gruppeformand for De Konservative i Solrød, Hans Odder.

Forståelse for pressede borgere

- Jeg er helt med på, at nogle af de her kommentarer opstår på baggrund af, at vi som system kunne gøre det bedre. At der er situationer, hvor folk er rigtigt pressede og føler, at de er blevet dårligt behandlede og har brug for at komme af med det. Men der er også noget med, at det bare er vældig meget nemmere at sidde og gemme sig bag ved en computerskærm, når man ikke skal se folk i øjnene, siger Cecilia Lonning Skovgaard.

De hårde personangreb finder dog også sted i det offentlige rum:

- Jeg glemmer aldrig en morgen ude ved Valby Station. Der var en, som egentlig var gået forbi mig, og så tror jeg, at han genkendte mig og gik så tilbage. Og så brugte han fem-seks minutter på at brøle mig ind i hovedet med - du er så latterlig, du er til grin, du er den klammeste kælling. Og der vil jeg sige, at der bliver man rimelig forskrækket og også rimeligt forbløffet over, at sådan noget kan foregå, lyder det fra Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hvad gør det ved dig som menneske? 

- Jeg bliver ked af det, og jeg bliver faktisk også lidt bange. Og jeg får da bestemt også grund til at overveje, om det overhovedet er det hele værd, siger hun.

- Man kan jo godt blive ked, men jeg ligger nok mere til den side, at jeg bliver vred, siger de konservatives gruppeformand i Solrød, Hans Odder.
- Man kan jo godt blive ked, men jeg ligger nok mere til den side, at jeg bliver vred, siger de konservatives gruppeformand i Solrød, Hans Odder.

Død solsort i postkassen

I Solrød kender de Konservatives gruppeformand, Hans Odder, også til både personangreb i det offentlige rum og andre ubehageligheder:

- Der havde været en del tumult op til valget, og der var ført en lidt skarp valgkamp. Der ville min kone være flink og hente min avis lørdag formiddag. Så kommer hun ind uden avis, og jeg spørger, hvor den er. 'Ja, den kan du selv hente', siger hun. Der var så afleveret en død solsort i vores postkasse. Det vælger jeg så at tolke som et signal, siger han.

Hans Odder har også utallige gange oplevet grove angreb på de digitale medier fra dem, han kalder tastaturkrigerne:

- Man kan jo godt blive ked, men jeg ligger nok mere til den side, at jeg bliver vred. Altså virkelig, hvor jeg tænker, at det er uanstændigt. Kommunalpolitikere bor jo selv i kommunen og er selv påvirket af de beslutninger, de tager. Så det er jo ikke noget, man bare sidder og gør, fordi man synes, det er sjovt. Det er nødvendige ting, som man er nødt til at skubbe ud over kanten, siger han.

Langt mellem de ordentlige argumenter

Hans Odder tror, at mange af udgydelserne har bund i private problemer hos den enkelte borger:

- Jeg tror sgu, at mange af dem nok ikke har det særlig godt i den situation, de selv befinder sig. Og så er der en katalysator. De der idiotiske, dumme lokalpolitikere, som de selv har stemt ind - de kan få et drag over nakken, siger Hans Odder, og slutter:

- Det er lige som skruen uden ende. Debatten som en ordentlig form, hvor man lytter til hinanden og tager imod argumenter - det eksisterer ikke. Og slet ikke på de elektroniske medier. Der er langt imellem snapsene.

Sidste år lavede Økonomi- og Erhvervsministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening en undersøgelse, som viste, at ca. fire ud af ti lokalpolitikere har været udsat for enten trusler, hærværk eller chikane.

Så sent som i sidste uge vedtog Folketinget at hæve straffen med en tredjedel for at gå efter bl.a. folkevalgte. Det betyder, at en person, som tidligere for eksempel fik 30 dages fængsel, nu vil få 40 dage i stedet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik