Byhave forfaldt da frivillige faldt fra: Nu lukker den efter seks år

En lille byhave på Nørrebro må lukke, fordi de frivillige lige så stille er faldet fra. Nu rydder kommunen op efter seks års havearbejde.

En del af Byhaven2200 i Hørsholmparken på Nørrebro blev tirsdag gravet op af en gravko. 

Det er nemlig slut med den lille byhave efter seks år.

Det skyldes, at den frivillige gruppe, der har drevet byhaven, med tilladelse fra Københavns Kommune, ikke længere kunne stille nok frivillige til at fortsætte projektet. Dermed har kommunen og gruppen stoppet samarbejdet, da deres aftale løb ud 1. april. 

- Det lykkedes ikke de frivillige at finde nye, aktive kræfter til at gå ind i arbejdet. Det er ikke udsædvanligt, at der bliver startet noget frivlligt op, men så kræver det nye friske kræfter på et tidspunkt, siger Jakob Tamsmark, enhedschef i Teknik og Miljøforvaltningen.

Byhaven blev åbnet i juni i 2012 af nogle friske frivillige. De frivillige havde indtil lukningen havedag hver lørdag mellem 12.00 og 17.00.
Byhaven blev åbnet i juni i 2012 af nogle friske frivillige. De frivillige havde indtil lukningen havedag hver lørdag mellem 12.00 og 17.00.
Foto: TV 2 Kosmopol

Derfor fjerner man nu en del af haven, men blomsterkasser lader man stå og planter blomster i.

- På det sidste har den stået og forfaldet, og derfor har vores driftsfolk været nede og nette området, så det ser nogenlunde ordentligt ud, siger Jakob Tamsmark.

Hos Nørrebro Lokaludvalg er man ikke ærgerlig over, at det er slut med byhaven, men man ser det som naturligt. 

- Jeg har det sådan, at når der er et arbejde på frivillig basis, så vil det eksistere et stykke tid, og så vil det måske gå ned som det har gjort i dette tilfælde. Med frivillige er der bølgedale og bølgetoppe. Nu har de åbenbart ikke flere kræfter, siger Erik Brandt, Enhedslisten, der er medlem af Nørrebro Lokaludvalg.

Der findes over 70 byhaver i København – nogle er private og andre er offentligt tilgængelige. Se, hvor du kan finde dem her

Mads Boserup Lauritsen, der er indehaver af virksomheden TagTomat, filmede tirsdag morgen, da Københavns Kommune begyndte oprydningsarbejdet i Byhaven2200.

Et nyt tiltag er velkomment

Han vil nu gerne være med til at skabe noget nyt i byhaven.

- Vi arbejder på at finde nogle nye interessenter, der kan overtage byhaven. Vi har allerede fået flere henvendelser. Vi har snakket med nogle institutioner i området, der gerne vil bruge området, men det er ikke officielt endnu, siger han.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Københavns Kommune er også villige til at starte op med en ny gruppe.

- Vi stiller os åbne over for, at der kan komme nye grupper, der vil samarbejde om at drive byhaven. Nu holder vi det nogenlunde pænt og ordentigt i år, og hvis der så ikke melder sig nogle nye, så tager vi området tilbage til almindelig drift, siger Jakob Tamsmark.

Erik Brandt mener, at netop byhaver er vigtige i en bydel som Nørrebro:

- Vi slås sammen med Vesterbro om at være den bydel med færrest grønne områder. Så derfor skal vi bevare og bruge de områder, som vi har. Netop byhaver er ikke bare grønne arealer, men også et socialt sted, siger han.

TV 2 Lorry besøgte Byhaven2200 i 2014, da den stadig var drevet af et spirende fællesskab: Se med her:

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik