Byggeboom i hovedstadsområdet: Nu kommer der bofællesskaber til ældre

Hver tredje ældre, der planlægger at flytte, vil gerne bo i bofællesskab med jævnaldrende. Det har for alvor sat gang i byggeriet af seniorbofællesskaber i hovedstadsområdet.

Lige nu er der seniorbofællesskaber på vej i flere kommuner i hovedstadsområdet.

Udviklingen er bemærkelsesværdig, fordi der har været stilstand i byggeriet af nye seniorbofællesskaber. Mens antallet af byggerier er faldet drastisk, ifølge Realdania, så er interessen fra de ældre steget.

Nu drejer hjulene igen.

- Markedet har fundet ud af, at der er en stor interesse, og derfor sker der noget lige nu. Udbuddet er begyndt at følge med den store efterspørgsel, men der er fortsat meget stor mangel, siger Per Schulze, programchef i Realdania.

 

Furesø går forrest

Realdania er lige nu involveret i opførelsen af syv seniorbofællesskaber, hvor tre af dem ligger i TV 2 Lorrys sendeområde. Selvsamme Realdania har tidligere estimeret, lidt konservativt oplyser de, at 80.000 ældre er interesseret i at flytte i et bofællesskab. Det er sandsynligvis mange flere.

Estimatet er nemlig baseret på en spørgeskemaundersøgelse fra forsknings- og analysecenteret VIVE. De har spurgt ældre i aldersgruppen 52-97 og på tværs af alle aldersgrupperne svarer 22 procent i gennemsnit, at de vil flytte inden for fem år. 

Af dem, der vil flytte inden for fem år, kunne hver tredje godt tænke sig at flytte i et seniorbofællesskab. 

VIVE har til gengæld også fundet ud af, at det kun er omkring 3 procent af den samme gruppe ældre, der rent faktisk bor i et bofællesskab med andre jævnaldrende.

quote Vi oplevede en kæmpe interesse for det her

Ole Bondo Christensen, borgmester, soc.dem.

Interessen er altså kæmpe stor, men når så få faktisk bor i et seniorbofællesskab, hænger det sammen med, at der er alt for få ledige bofællesskaber. 

- Da vi lavede vores startundersøgelse i 2016 registrerede vi, at der fandtes omkring 7.000 boliger i seniorbofællesskaber. Vi kom også frem til, at cirka 8.000 stod på venteliste.

Efterspørgslen på seniorbofællesskaber baner nu vejen for flere anlægningsprojekter. I Nordsjælland går Furesø kommune forrest med mere end 135 boliger på vej.

- Der sad mange ældre i alt for store huse, som gerne ville flytte i noget mindre, men de ønskede samtidigt at være en del af noget. Så vi indkaldte til et møde om det her, og der mødte så mange op, at der ikke var plads til alle i lokalet. Vi oplevede en kæmpe interesse for det her, fortæller den socialdemokratiske borgmester Ole Bondo Christensen.

Det første borgermøde blev afholdt i 2013 og langsomt er der så blevet arbejdet frem mod de fem seniorbofællesskaber, som lige nu er på vej.

Seniorbofællesskab ved Rivieraen - i Frederikssund

I Frederikssund kommune er der et andet interessant projekt på vej. Et konceptbyggeri som der blev taget første spadestik til d. 3. december i år.

Konceptet hedder Bovieran. Navnet er en sammentrækning af 'bo-ved-rivieraen', og det er et seniorbofællesskab bygget efter en fast skabelon. Det stammer fra Sverige, hvor der er opført 20 styks - med flere på vej.

quote Hvis en by har mere end femten tusinde indbyggere, så kan der etableres en Bovieran

Lars Jacobsen, projektudviklingsdirektør, Sjælsø Management

Konceptet er spritnyt i Danmark. Kun i Frederikssund har man taget første spadestik, men ejendomsudviklingsfirmaet Sjælsø Management, der står bag byggeriet i Danmark, har købt yderligere to byggegrunde i henholdsvis Helsingør og Høje-Taastrup. Hvert Bovieran rummer 55 lejligheder med plads til cirka 80 indbyggere i alt.

Et Bovieran seniorbofællesskab er bygget rundt om en overdækket vinterhave.
Et Bovieran seniorbofællesskab er bygget rundt om en overdækket vinterhave.
Foto: Bovieran Danmark

Ifølge direktør Bovieran Danmark, Lars Jacobsen, er det riviera-inspirerede seniorbofællesskabet i Frederikssund bare den spæde begyndelse. Målet for Sjælsø Management er nemlig at lancere en ny Bovieran hvert kvartal, så længe der er basis for det.

- Hvis en by har mere end femten tusinde indbyggere, så kan der etableres en Bovieran. Det er læringen fra Sverige. Så der er jo gode muligheder rundt omkring i hele Storkøbenhavn og Sjælland. 20-25 Bovieran i Storkøbenhavn er ikke helt utænkeligt, siger Lars Jacobsen, projektudviklingsdirektør i Sjælsø Management og direktør i Bovieran Danmark A/S.

Boligerne i Frederikssund er ikke udsolgt endnu, men Lars Jacobsen siger, at interessen har været overvældende.

Her er der seniorbofællesskaber på vej i hovedstadsområdet

Helsingør: 40 boliger

Furesø: Mindst 135 boliger

Ballerup: Mindst 62 boliger

Høje-Taastrup: Mindst 46 boliger 

København: Mindst 169 boliger

Albertslund: Mindst 100

Køge: Mindst 28 

Gribskov: Mindst 24 boliger

Roskilde: Antal ukendt, men der er bofællesskab på vej i Jyllinge, Viby, Roskilde by og Trekroner.

 

TV 2 Lorry har kontaktet alle kommuner på mail med samme forespørgsel. 21 kommuner har svaret. Alle kommuner med seniorbofællesskaber på vej er med her.

 

Kilde: Kommunerne, Realdania


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik