Byggeboom giver håndværker-mangel

Region Sjælland lider gevaldigt af vokseværk og det giver spækkede ordrebøger hos håndværksmestrene. Frem mod 2024 vil byggeriet af i alt 10 større offentlige projekter skabe mellem 28.000 og 30.000 arbejdspladser.

Hvis du overvejer at få bygget en carport eller at badeværelset skal opdateres til moderne standarder, skal du måske ikke vente så længe med at booke din håndværker. Der kan nemlig blive rift om den professionelle ekspertise de kommende år.

Region Sjælland står over for massive investeringer i den offentlige infrastruktur. Det skriver Ugebrevet A4.

Blandt andet skal der bygges motorveje, jernbaner, sygehuse og det enorme Femern-projekt.

Men for nogle grupper kan den faglærte arbejdskraft blive svær at få fat på, lyder en af konklusionerne i en ny rapport, som rådgivningsvirksomheden COWI har udarbejdet for Region Sjælland.

Siden finanskrisen er der på landsplan forsvundet omkring 40.000 arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen.

Alligevel kan der opstå rekrutteringsproblemer i både Region Sjælland og resten af landet.

- Det skyldes især, at man har nogle store generationer, som går på pension og efterløn, mens der samtidig ikke er nok, der søger ind på erhvervsuddannelserne. Antallet af unge på vej ind i branchen kan ganske enkelt ikke matche antallet, der forlader den, siger Poul Sørensen, seniorprojektleder i COWI, til Ugebrevet A4.

De omfattende projekter med mange arbejdspladser er godt nyt for Region Sjælland, som har mange ledige og samtidig er den region med fleste borgere uden anden uddannelse end folkeskolen.

Manglen på veluddannet arbejdskraft er dog ikke kun et sjællandsk problem. Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger prognoserne nemlig i samme retning.

- Vores prognoser viser også, at vi kommer til at mangle veluddannet arbejdskraft. Det vil sige faglærte og personer med en videregående uddannelse. Konsekvenserne er at virksomhederne ikke kan skaffe den arbejdskraft som de har behov for, hvilket vil gå ud over væksten, forklarer senioranalytiker Mie Dalskov Pihl til Ugebrevet A4.

De potentielle rekrutteringsproblemer bekymrer Væksthus Sjælland, som rådgiver regionens virksomheder.

- Hvis der mangler 100 elektrikere i regionen, kan du jo ikke bare stampe dem op ad jorden. Udfordringen er, at vi på én og samme tid har mange arbejdsløse og samtidig mangler faglært arbejdskraft. Man har ganske enkelt ikke været dygtige nok til at få uddannet de ufaglærte, mens ledigheden var høj, siger Mads Váczy Kragh, direktør i Væksthus Sjælland til Ugebrevet A4.

Bliver der ikke uddannet flere faglærte, vil flere af de mange bygge- og anlægsjob ifølge COWI gå til udlændinge.

Set fra Region Sjælland er det ærgerligt, fordi de udenlandske håndværkere bruger en stor del af deres løn i hjemlandene og derfor kun skaber ringe vækst i den region, de arbejder i.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik