Byen drukner i skod

I improviserede smågrupper samler rygerne sig foran barer, virksomheder og busstoppesteder. Og når tobakken er suget ned i lungerne og nikotintrangen stillet, smides skoddet ofte på gaden.

I Københavns Kommune udgør cigaretskod 70 procent af alt henkastet affald, viser en optælling, som kommunen foretog i juni måned. Og organisationen Hold Danmark Rent anslår, at der nu smides omkring ni millioner skod på gaden eller i naturen hver dag i Danmark.

Det er mere end tre milliarder om året, skriver Urban.

»Antallet af skod i det åbne rum er eksploderet, siden rygeloven trådte i kraft. Da man vedtog loven, havde man ikke taget højde for de nye mængder af affald på gaden, så det er en ny udfordring,« siger direktør for Hold Danmark Rent Anne Holm Hansen.

Også i Københavns Kommune har man taget nye metoder i brug for at bekæmpe de gule stumper.

»Når vi skifter skraldespandene i byen ud, bliver de erstattet med en ny type, der har et askebæger. Andre steder monterer vi små askebægre for sig selv, og endeligt har vi også delt 80.000 lommeaskebægre ud,« fortæller Bolette Højsten fra Center for Renhold til Urban.

Lommeaskebægrene vil vi komme til at se meget mere til i fremtiden, spår hun;

»Engang havde man ikke forestillet sig, at man kunne få danskerne til at samle hundelorte op efter sig - det var helt utænkeligt. Men i dag er det jo helt almindeligt, at hundeejere rydder op efter sig. Den samme udvikling, tror jeg, vil ske med skoddene på langt sigt.«

En undersøgelse fra Hold Danmark Rent viser, at tre ud af fire danskere bliver irriterede over skod i det offentlige rum. Det gælder også rygerne;

»Rygerne gider jo heller ikke at stå i skod til knæene. Langt de fleste vil faktisk gerne bruge et askebæger, men det kræver jo, at der er et, og at det ikke er alt for ulækkert,« siger Anne Holm Hansen, som håber på, at de mange skod vil være fortrængt fra gadebilledet i løbet af tre-fem år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Pernille Rosenkrantz-Theil

Minister i samråd om svigt på kostskole: Det må ikke kunne ske

Ventetid på køreprøver spreder sig til transportbranchen

playDaniel og Delshad sidder fast i deres uddannelse - venter måneder på lastbilkørekort

Bengt Holst

Forsvarede offentlig aflivning af giraf - nu stopper Zoo-direktør efter 37 år

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere