Udsat bydel presses yderligere: Bosted for psykisk syge på vej

Beboerne i Ryparken på Østerbro føler sig kørt over af Københavns Kommune, som vil plante et nyt psykiatrisk bosted midt i bydelen.

Mange steder i København har byfornyelse og kvartersløft skabt en by i rivende udvikling. Men i nogle boligområder føler beboerne sig i øjeblikket overset og glemt. I Ryparken på Østerbro oplever de nærmere at området bliver afviklet mere end det bliver udviklet.

quote Nu har kommunen så omsider fået øje på Ryparken - men ikke i form af at ville støtte beboerne i deres ønske om at vende den negative udvikling i deres område. Nej - kommunen vil genhuse en gruppe socialt udsatte borgere i Ryparken, der i forvejen er et socialt udsat boligområde.

Pia Liske, medlem af bestyrelsen for Ryparken II´s beboerforening og Bispebjerg Lokaludvalg.

- I de 44 år jeg har boet i Ryparken har området ændret sig meget – men ikke til det bedre. Området er blevet tømt for servicefunktioner. Der er intet forretningsliv, intet byliv, ingen mødesteder, og kulturlivet består af 2 bodegaer og kirken, siger Pia Liske, der er medlem af bestyrelsen for Ryparken II´s beboerforening og Bispebjerg Lokaludvalg, til TV 2 Lorry.

I årevis har beboerne bedt Københavns Kommune om hjælp til at løfte kvarteret. Nødråbet er dog ikke blevet hørt.

Uønsket nabo flytter ind

Til gengæld planlægger kommunen nu at flytte et psykiatrisk bosted ind midt i bydelen. Klods op ad Nikhil Palsules baghave.

- Det er ubehageligt, at det kommer til at ligge så tæt på. Det er utrygt, at tænke på, at mine skal rende rundt og lege lige ved siden af et psykiatrisk bosted, med de potentielle farer, det kan medføre. Statistisk set er der større sandsynlighed for at mennesker med psykiske lidelser, begår overfald og kriminalitet, siger Nikhil Palsule.

Det er bostedet Rønnebo, der i øjeblikket ligger i Tingbjerg, som skal flyttes til Ryparken. På kommunens hjemmeside skriver de, at bostedets 61 beboere har psykiske lidelser som skizofreni og svære affektive forstyrrelser med tilbagevendende psykoser.

Ifølge Københavns kommune bliver beboerne på det psykiatriske bosted flyttet, fordi man ønsker at fjerne Tingbjerg fra ghettolisten. For hvis bostedet bliver erstattet med ejerlejligheder, ændrer man også beboersammensætningen.

Et siciliansk tilbud

Flytningen af Rønnebo er ikke endelig besluttet og skal nu igennem en høringsproces. Men ifølge Socialborgmesteren er den nye institution ikke et tilbud, som beboerne i Ryparken kan sige nej til.

- Nej, det kan de nok ikke og det kan vi i socialforvaltningen heller ikke. Vi har jo fået grunden af økonomiforvaltningen, fordi vi som politikere har besluttet, at det er sådan lokalplanerne skal se ud. Og når man så skal bygge et nyt botilbud, så kigger man jo rundt om i hele byen, for at finde det sted, hvor stedet matcher bedst med områdets borgere. Og så kigger vi på hvilke grunde vi har til rådighed. Jeg synes, at det vil være et rigtig godt sted, for bostedets beboere, at flytte til Ryparken, for de nuværende omgivelser, som de bor i, er utilsvarende, siger Københavns radikale socialborgmester, Mia Nygaard, til TV 2 Lorry.

Socialborgmesteren er ked af, at de psykiatriske patienter bliver dæmoniseret.

- Jeg er bekymret for at man på den måde italesætter, at det, at skulle have botilbud forskellige steder, er med til at devaluere et boligområde. Hvis vi skal være en by for alle, og vi også gerne vil tage hånd om vores sårbare udsatte borgere, ja så skal de bor sammen med alle os andre. Det er altså virkeligheden, siger Mia Nygaard.

Bydelen kan ikke rumme mere

Men den virkelighedsopfattelse deler borgmesteren ikke med Ryparken II´s beboerforening.

Beboersammensætningen har gennem årene ændret sig markant, og Ryparken, der rummer 1.072 almene boliger, kategoriseres i dag som et udsat boligområde.

Ryparken var tidligere et attraktivt kvarter for middelklassen. I dag består boligmassen næsten udelukkende af almene boliger, som Københavns Kommune via anvisningsretten, har fyldt med udsatte borgere på overførselsindkomst og med psykiske problemer.

- Når kommunen så nu planlægger at flytte et socialpsykiatrisk bosted med 61 sindslidende til Ryparken 75-81, så kan man som beboer i Ryparken godt føle sig kørt over. Vi har i årenes løb oplevet, at Ryparken har været under afvikling og har arbejdet ihærdigt på at imødegå dette, men har ikke oplevet den store forståelse og lydhørhed fra kommunens side. Nu har kommunen så omsider fået øje på Ryparken - men ikke i form af at ville støtte beboerne i deres ønske om at vende den negative udvikling i deres område. Nej - kommunen vil genhuse en gruppe socialt udsatte borgere i Ryparken, der i forvejen er et socialt udsat boligområde, siger Pia Liske.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik