Gabende tomme bycykelstandere vidner om massivt hærværk

Bycykler er særligt udsat for hærværk, og man kæmper for at holde dem på gaden, da flere bliver sendt til reparation.

De hvide el-bycykler i København bliver udsat for massivt hærværk, og det gør det svært for cyklerne at overleve i hovedstadsområdet.

For to måneder siden besøgte TV 2 Lorry et værksted, der reparerer bycyklerne. Her var cirka 700 cykler indleveret til reparation, det svarer næsten til halvdelen af alle bycykler, som samlet set er 1600 cykler.

Nu er værkstedet oppe på tusind styk. Der er altså kun omkring 400 funktionsdygtige bycykler, der virker og er på gaden.

I august 2018 udvidede bycyklerne deres territorie til Rødovre, så borgerne i kommunen også kan benytte sig af systemet. Men mandag var der ingen cykler at finde i deres stativer i byen, da TV 2 Lorry var forbi for at tjekke.

Og det var også en beklagende formand for Teknik- og Miljøudvalget i Rødovre, der skulle forsvare, at hans kommune bruger 7,8 millioner kroner samlet på systemet over en seksårig periode.

- Bycyklen er der netop for, at vores borgere kan bruge den. Og jeg synes, det er rigtig ulykkeligt, at man er ramt af så massivt et hærværk i øjeblikket. Det kan vi se på vores ladestandere, som er gabende tomme, siger Jan Kongebro fra Socialdemokratiet til TV 2 Lorry.

Konkurrence fra el-løbehjul

Over en otte års periode modtager bycyklerne samlet 95,8 millioner kroner i støtte, som Rødovre blandt andet bidrager til. Men også København og Frederiksberg Kommune giver henholdsvis 40 og 13 millioner kroner, mens DSB bidrager med 35 millioner kroner.

Gennem de seneste år har bycyklerne også fået konkurrence fra de orange Donkey Republic-cykler samt el-løbehjulene. Men det er hærværket, der presser bycyklerne mest.

- Der er langt flere spillere på markedet, så selvfølgelig er konkurrencesituationen hårdere. Det lever vi også med. Det, som har fået os i knæ, er det hærværk, vi har været udsat for, det er ikke konkurrencesituationen, fortæller Niels E. Bjerrum fra Socialdemokratiet, der bestyrelsesformand i By og Pendlercykel Fonden, til TV 2 Lorry.

Nye cykler

I løbet af 2020 vil man sende nye bycykler på gaden. Det har blandt andet en længere batterilevetid og så er der ikke en tablet monteret på de nye cykler længere. Det er især tabletene, der er blevet udsat for hærværk.

- De cykler, som vi har stående ude på gaden nu, har stået der i fem til seks år. Det er hårdt for en cykel at stå offentligt tilgængeligt på den måde året rundt. Derfor har det været tid at skifte noget af flåden ud med nye cykler, som er lettere, som kan køre længere på opladningen, og som er mere brugervenlige, siger Niels E. Bjerrum.

I Rødovre er der også fortsat opbakning til systemet trods hærværket.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik