Butik holder særligt åbent for psykisk sårbare

En børne - og dametøjsforretning i Egedal gør en ekstraordinær indsats for kunder med særlige behov

Det, der kan virke som en hverdagsting for de fleste, er ikke altid lige let for folk med særlige diagnoser.

Når et autistisk barn eksempelvis skal have nyt tøj, er det meget stressende at komme i en butik med høj musik og mange fremmede.  

Derfor har børne- og dametøjsforretningen Today og TodayKids i Egedal lavet et helt særligt tilbud til folk med diagnoser. Her kan kunder med særlige behov og deres pårørende komme ind og handle i butikken uden for de normale åbningstider.

quote Jeg håber, det bliver en kæmpe succes for dem, og andre får lyst til at gøre det samme.

Heidi Thamestrup, Landsformand, Landsforeningen Autisme

- Det er både tilbud til børnefamilien, der har et handicappet barn, eller det kan for eksempel være en mand, som tager sin demente kone med. Det betyder meget både for dem med særlige behov, men også for deres pårørende, forklarer Karin Jensen, som er indehaver af Today og TodayKids og fortsætter: 

- Hvis de kommer udenfor åbningstiden, kan vi slukke musikken, de kan tage det stille og roligt, og der vil heller ikke være kø, siger hun. 

Autisme forening jubler: Alle burde have den mulighed

Hos Landsforeningen Autisme kan de nikke genkende til problematikken, og de mener derfor, at det er det helt rigtige skridt at tage:  

- Det er den slags fleksibilitet, der er så dejligt at møde som forælder med et autistisk barn, for man plejer ellers hele tiden at skulle undskylde for sit barns opførsel, og når det så bliver mødt modsat, er det meget dejligt, siger Heidi Thamestrup, som er Landsformand for Landsforeningen Autisme. 

Heidi Thamestrup forklarer, at autistiske børn oftest ønsker at gøre det, som de plejer, og da det ikke er ofte, man køber nyt tøj, kan de hurtigt blive meget stressede og agere voldsomt, når de for eksempel befinder sig i en butik.

- Det er fremmede omgivelser, og der står fremmede mennesker, der kommer med alle mulige forslag. Et autistisk barn vil ikke forstå det, og det vil være ubehageligt for dem. Det er en kæmpe sag at tage børn med særlige behov med i butikkerne, det er nærmest umuligt, siger hun. 

"Der er et stort behov"

Karin Jensen kender til problematikken personligt, da hun selv har en autistisk søn.

Da hun satte en video op på Facebook, hvor hendes søn Mikkel fik lov til at shoppe udenfor normal åbningstid, kunne hun se, hvor stort behovet egentlig er.

Videon af Karin Jensens søn opnåede stor spredning på de sociale medier. Du kan se videoen nederst i artiklen.

quote Om vi nødvendigvis får mersalg, det tror jeg ikke, men jeg kan godt lide, at vi som butik kan være med til at gøre sådan en forskel.

Karin Jensen, Indehaver, Today og TodayKids, Egedal

- Det er vigtigt, for vi giver nogle mennesker en mulighed for at komme og handle, som de ellers ikke ville have haft. Særligt familier med handicappede børn køber tøj på nettet, eller køber en stor pose så børnene selv kan vælge derhjemme, så synes vi, at vi godt kan være rummelig som butik, så barnet selv kan komme ned og vælge, siger Karin Jensen.

Butikken holder åbent fra 9 til 10, hvor kunder med særlige behov kan handle helt uforstyrret. 

Vil gøre en forskel 

Karin Jensen håber, at flere vil få øjnene op for butikkens tilbud.

Men hvad får I selv ud af det?

-  Jeg synes, det er en god service. Om vi nødvendigvis får mersalg, det tror jeg ikke, men jeg kan godt lide, at vi som butik kan være med til at gøre sådan en forskel, siger hun. 

Hos Landsforeningen Autisme håber de, at butikken kan være med til at inspirere andre også. 

- Det er enormt betænksomt. Det er der brug for. Jeg håber, det bliver en kæmpe succes for dem, og andre får lyst til at gøre det samme, siger Heidi Thamestrup, som er Landsformand for Landsforeningen Autisme. 

Videon af Karin Jensens autistiske søn, der har fået lov til at handle i butikken alene, gik viralt. Den blev delt knap 3.000 gange og har fået 9.000 likes. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik