Bronzeskulpturer stjæles og skrottes

Inden for to uger er to bronzeskulpturer blevet stjålet. De slap med nød og næppe fra ophugning og skrotning.

Det er kun to uger siden, at en fløjtespillende dreng blev stjålet foran en skole i Rødovre og senere fundet uskadt hos en skrothandler i Odense. Og flere bronzeskulpturer går forud for denne.
Men ofte bliver de ikke fundet i hel tilstand igen - de bliver hugget op, inden de sælges som skrot. Derfor alarmerer politiet ofte skrothandlerne, når de får anmeldt et sådant tyveri.
- Det har ikke noget at gøre med, at det er en figur, fortæller Henrik Suhr fra Nordsjællands politi.
- Det er metallet, de vil have fat i.

Jan Sørensen fra skrothandleren GP Metal fortæller, at de køber bronze til cirka 26-27 kroner kiloet. Hvis det vel at mærke er for eksempel bronze fra en vandhane og ikke en skulptur på 100 kilo.
- Hvis det er en figur, køber vi den ikke. Så melder vi det, så er den jo nok stjålet et eller andet sted, siger skrothandleren.
- Men der er jo altid nogen, som køber hvad som helst. Og det kan jo være en vare, der ligner ganske almindeligt skrot, selv om den er stjålet, fortæller Jan Sørensen og hentyder til de ophuggede skulpturer.

Således blev flere skrothandlere tilbudt skulpturen "Dreng og Pige", der blev stjålet fra en skole i Helsingør i september sidste år. En i hel tilstand, en anden i småstykker et par dage efter.
- Vi vil meget gerne det her til livs. Men det er i stor udstrækning afhængigt at skrotprisen, siger Henrik Suhr.
Pædagogseminariet i Jelling har dog været heldig. Det fik mellem torsdag i sidste uge og mandag en 100 kilo tung skulptur af en fløjtespiller i bronze stjålet.

Nu er den fundet uskadt ved en gyllebeholder i Tudved. Det skriver Vejle Amts Folkeblad tirsdag.
Sidste år og i år er det blevet stjålet skulpturer i Helsingør, Sakskøbing, Odense, Rødovre og en række andre byer.