Brandmænd i bøn: Det skal bilister gøre, når vi kommer

Trafikanter ved ofte alt for lidt om, hvordan de skal reagere, når de møder et udrykningskøretøj. Her kan du se, hvad du skal gøre.

De 12 stationer under Hovedstadens Beredskab havde sidste år tæt på 100.000 brand-, rednings og ambulanceudrykninger.

Men ikke alle går lige gnidningfrit. For vi trafikanter ved ofte alt for lidt om, hvordan vi skal reagere, når vi møder et udrykningskøretøj.

En af dem, der mærker det, er indsatsleder Kristian Levy.

- Det er bestemt ikke vores opfattelse, at nogen gør det med ond vilje. Folk vil virkelig gerne hjælpe. Nogle ved måske ikke, hvad der er mest hensigtsmæssigt at gøre, og nogle tænker slet ikke over, vi er der, fordi man er helt inde i sin egen verden, siger han til TV 2 Lorry.

Optagelserne her har Beredskab Øst lavet den 25. september i Hillerød. De viser præcis, hvordan udtrykningskøretøjer gerne ser, at bilister opfører sig. Bilisterne rykker ud til siderne og giver plads til udrykningskøretøjet. 

Uopmærksomhed er et stigende problem

Biler der er langt mere lydtætte end tidligere er ét problem, fordi de ikke hører sirenerne. Og gående og cyklister, der har opmærksomheden et andet sted, er endnu en udfordring, mener Kristian Levy.

quote Det er bestemt ikke vores opfattelse, at nogen gør det med ond vilje. Folk vil virkelig gerne hjælpe. Nogle ved måske ikke, hvad der er mest hensigtsmæssigt at gøre, og nogle tænker slet ikke over, vi er der, fordi man er helt inde i sin egen verden.

Kristian Levy, indsatsleder. 

- Man har lyd fra mobiltelefoner og ørebøffer, og en del går måske og kigger ned på skærmen, og det er jo et voksende problem, siger han til TV 2 Lorry.

Så også i den sammenhæng er det vigtigt at være opmærksom i trafikken. Men hvad bør vi ellers gøre, når redningskøretøjet skal forbi?

Ifølge Rigspolitiet findes der ikke entydige regler, der siger, hvordan vi skal agere. Færdselslovens paragraf 7 stk. 2 siger blot, at man i god tid skal holde vejen åben for køretøjet og om nødvendigt standse.

Følg disse gode råd

Kører man på motorvej, opfordrer Kristian Levy til, at man kører ud til siderne og dermed skaber plads i midten. For i nødsporet kan udrykningskøretøjerne blandt andet risikere at ramme havarerede biler.

Endelig opfordrer indsatlederen også til, at man tydeligt tilkendegiver, hvad man agter at gøre.

Det kan for bilisters vedkommende for eksempel betyde, at man blinker og dermed viser, at man vil køre ind til siden.

For gående kan det for eksempel være en god idé at stoppe helt op, så man ikke ligner en, der er på vej ud på kørebanen. Det kan nemlig forsinke udrykningen:

- Hvis der er en gående, der ikke viser, at vedkommende har set køretøjet, så tør jo chaufføren af udrykningskøretøjet heller ikke køre videre, så bliver man måske nødt til at bremse op, siger Kristian Levy.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik