Brandfolk med alvorligt opråb: Folk brænder inde

Et nyt forslag fra Østsjællands Beredskab om risikodimensionering møder alvorlig kritik fra medarbejderne på Station Jyllinge.

"Vi kan næsten ikke klare tanken om, at vi efterfølgende skal have hængende på os, at vi blot stod og kikkede, mens personerne i bygningerne omkom."

Ordene kommer fra beredskabsmedarbejderne på Station Jyllinge efter et forslag til en ny risikodimensionering i Østsjællands Beredskab.

Forslaget vækker specielt bekymring omkring nogle nye såkaldte Hurtige Sluknings Enheder, som i praksis reducerer antallet af brandfolk, der skal være hurtigt fremme, fra fire til to personer.

quote Vi kan næsten ikke klare tanken om, at vi efterfølgende skal have hængende på os, at vi blot stod og kikkede, mens personerne i bygningerne omkom.

Beredskabsmedarbejdere, Station Jyllinge

Det skriver Dagbladet Roskilde.

I et høringssvar fra medarbejerne på Station Jyllinge får det nye HSE nogle alarmerende kommentarer med på vejen - til trods for, at det elllers kunne lyde som et godt koncept.

"Brugen af HSE er som udgangspunkt ikke betryggende for hverken borgere eller professionelle. En HSE afgår med to mand, hvoraf den ene er holdlederuddannet. Men da der ikke er en selvstændig holdleder og et helt røgdykkerhold til indsatsen, må der ikke foretages røgdykning - og dermed eftersøgning af personer i brændende bygninger," skriver medarbejderne i svaret.

Medarbejderne på Station Jyllinge bor selv i byen og frygter derfor at stå tilbage med omkomne personer hængende på deres samvittighed, hvis det værst tænkelige skulle ske.

quote Dette er selvsagt ikke ønskværdigt for hverken borgeren, som skal vente på næste køretøj på stedet og dermed risikerer indebrænding - ej heller for de to mand på HSE, som er reduceret til statister, mens borgeren/borgerne indebrænder for øjnene af dem.

Beredskabsmedarbejdere, Station Jyllinge

Risikerer det værste

De Hurtige Sluknings Enheder er ikke beregnet til alvorlige brandtilfælde som eksempelvis en bygningsbrand, men derimod kun til at yde indsats mod mindre brande i åbne omgivelser som brand i en bil, container eller lignende.

Men lige netop derfor møder det kritik, da medarbejderne frygter, at de blot kan stå og se på, at mennesker brænder inde.

- Afgås der til bygningsbrand i villa/rækkehus, institution eller lignende, så kan der ikke trænges ind i bygningen. Dette ej heller, hvis der udefra kan høres skrig eller råben om hjælp. Der kan rekognosceres udefra og meldes tilbage til vagtcentralen, skriver de.

 - Dette er selvsagt ikke ønskværdigt for hverken borgeren, som skal vente på næste køretøj på stedet og dermed risikerer indebrænding - ej heller for de to mand på HSE, som er reduceret til statister, mens borgeren/borgerne indebrænder for øjnene af dem, skriver medarbejderne fra stationen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik