Brandfolk fyldt med asbest efter brand på Frihedsmuseet

Tre brandstationer, et vaskeri og et depot blev forurenet med asbest efter Københavns Brandvæsen slukkede branden på Frihedsmuseet i april. Det skriver Fagbladet 3F.

Asbesten kom fra loftet i Kanonhallen inde i Frihedsmuseet. Brandfolkene var nødt til at rive loftet ned for at at undgå en genopblussen af branden. Men de var ikke klar over, at de arbejdede med det kræftfremkaldende stof.

Både køretøjer, udstyr og brandstationer måtte efterfølgende gøres rent af eksperter for at fjerne asbesten.

Københavns Brandvæsen har en sikkerhedsplan, der skal bruges ved asbestbrande. Men asbest-planen kom for sent i gang, mener Arbejdstilsynet. Det farlige støv blev derfor spredt rundt på brandstationer.

Ingen indikationer af, at det var asbest

- De skulle have gjort noget med det samme. Det kunne se ud som om, at det ikke var tilfældet. I forbindelse med nedrivningen i Kanonhallen stødte man på en anden loftsbeklædning. Det burde nok have givet en mistanke, siger Kjeld Mann Nielsen, tilsynschef hos Arbejdstilsynet.

Chef for Forebyggelse og Indsats ved Københavns Brandvæsen, Thomas Rydahl, mener ikke, at man kunne have gjort noget tidligere for at stoppe forureningen med asbest.

- Under selve indsatsen er der ingen indikationer på, at der er asbest. Det ligner gipsplader, og der er jo ikke skilte på det. Der er ikke retningslinjer på selve bygningen for, om den indeholder asbest. Så snart vi får bekræftet, at der er asbest i bygningen, sætter vi alt i værk, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik