02:43

Brandfolk frygter for arbejdsvilkår: "Nogle vil måske ikke med"

Brandslukningsopgaven i Nordsjælland skal på kommunale hænder fra 2019. Brandfolkene i Falck frygter for deres gode arbejdsvilkår.

Foran brandstationen i Helsinge var der lørdag lagt blomster. 

Falck har nemlig tabt udbuddet om beredskabet i større dele af Nordsjælland, som i stedet skal på kommunale hænder, hos selskabet Frederiksborg Brand og Redning.

Der er nogle, som måske ikke vil med over i det nye selskab og kan klare det på grund af deres familie og arbejdsgiver.

Jesper Mølgaard, tillidsrepræsentant for brandfolkene i Helsinge

Det skifte vækker bekymring hos brandfolkene, som rykker med over i det kommunale selskab, hvilket de dog ikke er helt tilfredse med. De frygter nemlig dårligere arbejdsvilkår.

- Der er nogle, som måske ikke vil med over i det nye selskab og kan klare det på grund af deres familie og arbejdsgiver. For vi er jo et deltidsbrandvæsen, som bliver kaldt ind, siger Jesper Mølgaard, som er tillidsrepræsentant for brandfolkene i Helsinge.

- Vi frygter at vi skal have nogle flere vagter, hvor vi skal være der længere, siger han.

Læs også Brandslukning bliver kommunalt: Falck mister udbud i Nordsjælland

"Jeg frygter for Gribskov"

Jesper Mølgaard arbejder til daglig som ambulanceredder og er en af i alt 100 brandmænd, som arbejder på deltid i Gribskov. Det betyder, at når hans søger bipper på en fridag, så smider han alt, hvad han har i hænderne, og suser afsted mod brandstationen.

Udover arbejdsvilkårene er brandfolkene hos Falck også kede af at miste deres medarbejderfordele, som blandt andet inkluderer særlige Falck abonnementer.

- Jeg frygter lidt for det og jeg frygter for Gribskov Kommune i 2019, som kan miste nogle brandfolk og mister noget god arbejdskraft, siger Jesper Mølgaard.

Læs også Oversvømmet have: Nu hiver borgere kommunen i retten

Fordelen er prisen

Falck mister opgaven med brandslukning i Furesø, Egedal, Hillerød, Frederikssund, Halsnæs og Gribskov Kommuner, per 1. januar 2019. Manden der har stået i spidsen for kommisionen, der har taget beslutningen, er Steen Hasselriis, som også er borgmester i Halsnæs Kommune. Og han er ikke helt enig i brandfolkenes frygt.

- Jeg synes det er at tage sorgerne på forskud. Jeg synes de ligesom skal sætte sig ind i tingene og forhandle med beredskabet og finde nogle gode ordninger, sådan så alle bliver tilfredse. Vi er jo ikke interesserede i at tage noget fra nogle eller skabe dårlige arbejdsforhold, siger Steen Hasselriis til TV 2 Lorry. 

Steen Hasselriis er tilfreds med at opgaven går til et godt selskab, som ifølge ham kan levere en god service. Men det betyder også noget, at selskabet kan levere opgaven til en fornuftig pris.

- Fordelen er jo, at det bliver billigere. Jeg tænker, at det bliver samme kvalitet og samme gode sted at arbejde. Men at prisen bliver lavere, siger Steen Hasselriis til TV 2 Lorry.

Læs også Direktør på Bakken ånder lettet op efter brand