Restauratørerne er i knæ, men får alligevel afslag på hjælpetiltag: "Det giver ikke mening"

Palæ Bar i Indre By må denne sommer klare sig uden udvidet udeservering på parkeringspladsen foran beværtningen.

Den kendte beværtning Palæ Bar i Indre By har fået afslag på udvidet udeservering denne sommer.

- I 15 måneder har vi udvist samfundssind og gjort alt, hvad vi har fået besked på. Nu har vi så fået lov til at åbne igen og drive vores forretning. Kommunen burde hjælpe os på vej, men sådan er det ikke, lyder det fra indehaveren, Peter Fredholt.

Ordningen med udvidet udeservering i København er indført for at hjælpe en branche, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Udvidet udeservering giver mulighed for at inddrage blandt andet pladser, fortove og parkeringsarealer for at skabe plads til flere gæster og dermed øge omsætningen.

quote Vi var lykkelige sidste år, da vi fik tilladelse, for vi havde virkelig brug for det. Nu er vi ulykkelige, for i år har vi ikke fået lov, og vi har faktisk endnu mere brug for det nu.

Peter Fredholt, indehaver af Palæbar

- Der er rigtig mange restauranter, caféer og barer på økonomisk katastrofekurs. Hvis vi ser alene på den nedlukningsperiode, de har været igennem her i starten af året, så har de mistet 74 procent i forhold til året før, fortæller Mia Amalie Holstein, der er cheføkonom og politisk chef i erhvervsorganisationen SMV Danmark. 

Endnu mere brug for det nu

Palæ Bar fik tilladelse til udvidet udeservering sidste sommer. En parkeringsplads blev inddraget, og der blev opstillet borde, stole, parasoller og afskærmning mod vejen. 

Det gjorde en stor økonomisk forskel, fortæller indehaveren. 

- Vi var lykkelige sidste år, da vi fik tilladelse, for vi havde virkelig brug for det. Nu er vi ulykkelige, for i år har vi ikke fået lov, og vi har faktisk endnu mere brug for det nu.

quote Det giver ikke mening. Regeringen siger, at vi skal være udenfor, men kommunen siger, vi skal gå ind

Peter Fredholt, indehaver af Palæbar

Palæ Bar er langt fra det eneste sted, der har fået afslag på udvidet udeservering denne sommer. Foreløbige tal viser, at for hver gang en ansøgning er blevet godkendt, er to andre blevet afvist.

Reglerne er nemlig blevet strammet betragteligt siden sidste år.

- Det bekymrer os meget, at reglerne er så restriktive i forhold til tidligere, for der er brug for den her hjælpende hånd. Vi ved jo også, at der er mindre smitte udendørs, så det er brandærgerligt, at man ikke udnytter mulighederne fuldt ud, siger Mia Amalie Holstein.

 - Det giver ikke mening. Regeringen siger, at vi skal være udenfor, men kommunen siger, vi skal gå ind, lyder det fra Peter Fredholt.

Flere ansøgninger afvist end godkendt

SMV Danmark har søgt en aktindsigt hos Københavns Kommune, der viser, at der sidste sommer blev inddraget 155 parkeringspladser til udeservering. 

Der kom 272 ansøgninger, hvoraf 166 blev godkendt og 66 afvist. Størstedelen af de resterende ansøgninger blev henlagt

Denne sommers foreløbige tal - fra et udtræk i slutningen af juni - viser, at der indtil videre er blevet inddraget 28,5 parkeringspladser til udeservering.

Der er kommet 206 ansøgninger, hvoraf størstedelen endnu ikke er afgjort. 29 er dog godkendt, og 63 er blevet afvist. 

- Det er ikke hensigtsmæssigt i en by, der har været så hårdt ramt på restaurant-, cafe- og barlivet, som København har været, lyder det fra Mia Amalie Holstein.

Palæ Bar har fået afslag, fordi ordningen med udvidet udeservering i år kun gælder for spiserestauranter og caféer. Nok sælges der 25.000 stykker smørrebrød om året, men stedet er kategoriseret som en bar.

- Konsekvensen kan meget vel være, at vi må afskedige nogle medarbejdere. Folk er ikke rigtig kommet op i gear i forhold til at sidde indenfor. De vil gerne i byen, men de vil sidde udenfor. Så vi er meget afhængige af, at det kan lade sig gøre, fortæller Peter Fredholt.

Teknik- og Miljøborgmesteren i København, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, har i dag ikke haft mulighed for at svare på spørgsmål om udvidet udeservering. 

Enhedslisten har dog ikke været med til at bevillige penge til ordningen, da partiet ikke var med i den budgetaftale, som pengene stammer fra. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik