To kyllinger klækket i "æg-speriment"

Det er 21 dage siden, vi startede vores "æg-speriment". Nu får redaktionen kyllinger. Følg med live her.

Kan æg fra supermarkedet blive til kyllinger? Åbenbart. Men chancerne er små. 

En norsk dame puttede sidste år en bakke frilandsæg i en rugemaskine, og 21 dage senere havde hun to kyllinger.

Det kan lade sig gøre, fordi flere æggeproducenter lader en hane komme ind til hønsene for at skabe god stemning og atmosfære, hedder det sig. Derfor er der altså en risiko for, at nogle af æggene kan være befrugtede - også i Danmark.

Nyudklækket i Lorrys kælder

TV 2 Lorry satte sig for at prøve et lignende "æg-speriment", og det har nu fået resultater, men med en god gang snyd.

Efter 21 dage i en rugemaskine er der nu udklækket to, friske kyllinger, der lever under en varmelampe, så de ikke bliver forkølede. Når de bliver større og stærkere, sender TV 2 Lorry dem til en økologisk gård i Nordsjælland, hvor de skal leve deres liv. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Vi snød dog lidt. For for at opgradere chancerne for at udruge æggene, købte vi tre forskellige typer af æg, hvoraf syv af dem var befrugtede fra start.

- 10 æg er fra Tothavens besøgsgård nær Hundested.
- 7 æg er fra Allerød og Omegnsfjerkræklub. Disse er befrugtet.
- 8 frilandsæg er fra Hedegaard - købt i Føtex. 

De to æg, der indtil nu er klækket, er fra Allerød og Omegns Fjerkræklub, og de var befrugtede i forvejen. Altså var der allerstørst chancer for, at netop de klækkede.

Æggene fra supermarkederne har ikke rørt på sig. 

Kort nyt.

Et æg

Æggeskallen:
Skallen er bygget af 8-10.000 små porer, som sikrer, at ilt kan trænge ind i ægget, og at CO2 og andre gasarter kan trænge ud. Skallen udgør ca. 10% af æggets vægt og består hovedsagelig af kalciumkarbonat med små mængder magnesiumkarbonat og kalciumfosfat. 

Æggehviden:
Hviden udgør ca. 60 % af æggets vægt og består af 88% vand og 12% tørstof, primært protein. Hviden er inddelt i tre: et indre og et ydre tyndflydende lag, og mellem dem, en tyktflydende, sej del. Hviden forhindrer udefrakommende bakterier i at trænge ind i blommen. 

Æggeblommen: 
Blommen har et væsentligt lavere vandindhold end hviden, kun knap 50%. Blommen udgør ca. 28 % af æggets vægt og består af ca. 2/3 fedt og 1/3 protein. Fedtindholdet udgøres primært af triglycerider, kolesterol og fosforlipidet, Lecithin. Mængden af fedt og kolesterol og sammensætningen af fedtet er påvirket af foderet. Blommen holdes på plads af to skrueformede æggehvidestrenge – kalazastrengene.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik