Børns svære overvægt skal bekæmpes af hele familien

Børnevægtscentret i København har stor succes med at hjælpe tykke børn med at tabe sig, viser ny evaluering.

Det kræver en målrettet indsats fra hele familien, hvis det skal lykkes at hive det overvægtige barn op af sofaen og væk fra slikskålen. Sådan lyder erfaringen fra Børnevægtscentret i København, og de har tilsyneladende fat i den rigtige opskrift.

En ny evaluering af indsatsen i BørneVægtsCentret i Københavns Kommune viser nemlig, at 70 procent af de børn, som møder op til behandling mindst fire gange, taber sig.

Børnenes bmi og fedtprocent falder, konkluderer forskere fra Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab ved SDU.

Vores kerneydelse er samtaler med familien

- Vi har hele tiden barnet i centrum, men indsatsen drejer sig om hele familien, og det er også det, der er med til at give de gode resultater, siger sundhedskonsulent i Børnevægtscentret, Mette Marie Kyed.

Ifølge Mette Marie Kyed er en del af styrken også, at det er et tværfagligt hold, der møder børnene.

Der er både læger, psykologer, sundhedsplejersker og pædagogisk personale, som er med til at finde frem til, hvad der skal til, for at det enkelte barn kan hjælpes på vej til en normal vægt.

- Vores kerneydelse er samtaler med børnene og familierne, men vi tilbyder for eksempel også et madværksted, hvor familierne på en sjov måde lærer, hvordan man laver god og sund mad, siger Mette Marie Kyed.

Derudover er der tilbud om motion en gang om ugen, telefonrådgivning og mulighed for psykologsamtaler med fokus på overvægten.

Et typisk problem er fysisk inaktivitet

- De typiske problemer er, at børnene er for inaktive, spiller for meget computer, spiser for meget, og at de spiser, fordi de keder sig. Det kan også være forældrene, der skal have hjælp til at sige fra over for børn, der gerne vil have slik og mad.

- Det kan være svært, fordi det at give god mad til sine børn er en måde at vise omsorg på, siger Mette Marie Kyed.

Børnevægtscentret har eksisteret i tre år og er specialiseret i at hjælpe børn mellem 8-15 år af med de overflødige kilo.

De ofte svært overvægtige børn fra hele København henvises fra sundhedsplejersken på skolerne og fra egen læge.

Evalueringen af Børnevægtscentret kommer fra Center for Interventionsforskning, og den viser blandt andet, at en del af succesen skyldes engageret og kompetent personale og godt samarbejde med sundhedsplejen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik