Børnefamilier smides på gaden

Stadig flere lejere sættes på gaden, fordi de ikke betaler husleje, skriver Politiken tirsdag. Også flere børnefamilier bliver sat ud med fogedens hjælp, viser nye tal.

En opgørelse fra landets største boligselskab KAB dokumenterer, at selskabet sidste år opsagde 25 procent flere lejemål end året før på grund af restancer og lod fogeden sætte beboerne ud. I antal steg det fra 402 til 497 fogedudsættelser. I Boligselskabet Danmark var stigningen også på 25 procent.

Københavns Kommune fastslår samtidig, at ti procent flere blev sat på gaden med tvang sidste år.
Hver femte gang, fogeden rykkede ud i hovedstaden, var det en børnefamilie, der skulle finde et nyt sted at bo, hvad enten det var på krisecenter, hos venner og familie eller i en ny lejlighed, skriver Politiken.

Direktør for KAB, Jesper Nygård, kalder udviklingen »gruopvækkende«. »For ti år siden satte vi en eller to ud om ugen. Nu er det to hver eneste arbejdsdag bare i vores boligselskab. Og for ti år siden så vi næsten aldrig børn i denne her situation. Nu ser vi mange«, siger Jesper Nygård til Politiken.
Tallene ligger ifølge Politiken i forlængelse af en udvikling for hele landet, hvor Domstolsstyrelsen har registreret et støt stigende antal »effektive udsættelser« på grund af manglende huslejeindbetaling. Landstallet for 2011 foreligger ikke endnu, men i 2010 steg det fra godt 3.900 til knap 4.400.

Jesper Nygård mener, at tallene er udtryk for en voksende fattigdom i 2011, der var præget af arbejdsløshed og ekstra lave kontanthjælpssatser til visse grupper. Han peger på, at næsten halvdelen af de KAB-lejere, der blev sat på gaden i fjor, havde boet i deres bolig i mindre end to år:
KAB's tal viser også, at knap halvdelen af dem, der blev sat ud, oprindelig var placeret i boligen af samme kommune.
»Meget tyder på, at kommunerne ikke i tilstrækkelig grad sikrer, at de borgere, som de ellers burde kende, beholder fodfæstet på boligmarkedet. Mange kommuner sender bare helt bevidstløst brev nr. 7 i stedet for at komme ud til folk«, siger KAB-direktør Jesper Nygård til Politiken.

Socialborgmester i København, Mikkel Warming (EL), erkender, at hans embedsfolk kunne gøre det bedre.
»Men halvdelen af dem, der sættes ud her i København, er altså blevet sanktioneret økonomisk inden for det seneste år, fordi de måske ikke mødte frem til aktivering. Og vi kan ikke rådgive os ud af, at beskæftigelsessystemet trækker i deres kontanthjælp, så de ikke kan betale«, siger Mikkel Warming til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik