Børn og ægtefæller driver valgkampen i kommune-Danmark

Mange kandidater får deres familiemedlemmer til at uddele brochurer, hænge plakater op og stemme dørklokker.

Med det kommende kommunalvalg vækkes et stort frivilligt apparat af ægtefæller, kærester, børn og bedsteforældre, der hjælper med alt fra plakatklistring til uddeling af valgmateriale.

Det viser en undersøgelse, som Ugebrevet A4 har lavet blandt 932 byrådskandidater.

Faktisk får mere end halvdelen af byrådskandidaterne hjælp af enten ægtefællen eller kæresten til at hænge valgplakater op, mens næsten lige så mange tager børnene med ud at stemme dørklokker.

Christian Elmelund-Præstekær, lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, har en forklaring på den store rekruttering blandt familiemedlemmer:

Kommunalvalg drevet af frivillig arbejdskraft

- Der er ti gange så mange kandidater til kommunalvalg som til folketingsvalg, og mange af dem har et meget lille budget og meget små chancer for at komme ind i byrådet.

- Her er det meget oplagt, at det er den nære familie, der træder til, fordi de er tættest på og lettest kan mobiliseres til at tro på sagen, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Han fremhæver, at kommunalvalg generelt set er drevet af frivillige kræfter.

- Der er færre penge og dermed mindre professionalisme i kommunalvalget end i folketingsvalget. Derfor spiller de frivillige en afgørende rolle her, siger lektoren.

Martin Jonassen, der stiller op for De Konservative i Ballerup, har allerede trukket på familieressourcerne.

- Min bedre halvdel og min far var med til at klistre valgplakater, og min far var så også med ude at hænge dem op i fredags, selvom han slet ikke bor i denne her del af landet, lyder det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik