Børn er usikre cyklister

Skal man kigge sig over skulderen, inden man stopper på en cykel? Skal man lave stoptegn, hver gang man stopper? Behøver man række armen ud, når man drejer til højre, hvis der ikke er nogen biler, men kun cykler på vejen?

I dag er der finale i København i den hæderkronede cyklistprøve, som mange generationer af skolebørn har oplevet.
Men ud af 1.170 deltagere fra 5., 6. og 7. klasser i Københavnske skoler har kun 56 børn bestået både teori-prøven og den praktiske prøve uden fejl, hvilket er adgangsbilletten til finalen, skriver Urban.
»I de seneste år er der blevet flere elever, som deltager i cyklistprøven. Men i den samme periode er antallet af finalister, altså børn, som består prøven uden fejl, faldet. For år tilbage bestod over 100 elever i København prøven,« siger politibetjent Michael Bjørkmann, der har arrangeret cyklistprøven i København i 26 år.
Bunden blev nået for to år siden, hvor kun 40 elever gik videre til finalen,« fortæller kollegaen, politibetjent Steen Larsen, som står bag den københavnske finale og har lavet cyklistprøver i 16 år.
»Vi kunne godt ønske, at de havde trænet mere med forældrene,« siger han til Urban.
Ifølge projektleder Janne Gundersen fra Rådet for Sikker Trafik cyklede dobbbelt så mange børn i skole for ti år siden i forhold til i dag.
»De farligste år i trafikken er, når man er 15-25 år. I de år sker der rigtig mange ulykker, og derfor er det vigtigt, at forældrene træner med børnene, fra de er små,« forklarer hun.
De fejl, børnene oftest laver, er, at de glemmer at se sig for.
»De glemmer typisk at orientere sig bagud, inden de stopper eller drejer. Og de glemmer at lave stoptegn og svingningstegn,« siger Michael Bjørkmann.
Han mener, forældrene skal cykle mere med børnene:
»Forældrene er bange for, at børnene kommer til skade, fordi trafikken er tæt. Men hvis man træner med sine børn og kører ad skolevejen jævnligt sammen med dem, så lærer de, hvor farerne er.«


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik