Borgmestre til minister: Giv flygtninge og ledige kørekort

Det tager en krig at få køreprøver til de ledige og flygtningene i Høje Taastrup og Roskilde. Nu beder de ministeren om hjælp i sagen.

Roskilde og Høje Taastrup forsøger at slå to fluer med et smæk ved at uddanne henholdsvis flygtninge og ledige kontanthjælpsmodtagere til chauffører.

For manglen på arbejdskraft i transportbrancen er stigende, og dermed bliver de ledige uddannet til jobs.

quote Det største problem er, at få folk til at holde interessen. Vi får en positiv bølge, når de starter, og den skal vi ride på, men det er svært, når man skal vente.

Peter Flensted, direktør i Viggo Petersen A/S

Men der er skår i lykken, for det er nemlig alt for besværligt at forhåndsbooke køreprøver, og ventetiden er for lang, mener borgmester i Roskilde, Joy Mogensen, Soc. Dem., og Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler, Kons.

I Roskilde har man derfor måtte droppe at uddanne flygtninge som chauffører, selvom kommunen lige nu brug for at forhåndsreservere 200 køreprøver.

Derfor beder borgmestrene nu justistminister, Søren Pape Poulsen, Kons., om at gå ind i sagen.

- Roskilde Kommune skal integrere mange nye flygtninge på det danske arbejdsmarked, så det haster med at få løst problemet. Vores projekt har potentiale til at uddanne og afsætte flere end hundrede chauffører de kommende år. Nu er projektet stoppet pga. ventetider og ressourcemangel hos politiet. Det er så frustrerende, siger Joy Mogensen.

Ventetiden spænder ben - og folk falder fra

Kommunerne samarbejder med vikarbureauet Flyers ApS, som ejes af transportfirmaet Viggo Pedersen. De vognmænd, der er en del af projektet, er så desperate efter chauffører, at de  er parate til at ansætte flygtninge og kontanthjælpsmodtagere, så snart de har kørekortet.

Men ventetiden er problematisk, fortæller Peter Flensted, der er direktør i Viggo Petersen A/S:

- De længste ventetider er fire til fem måneder, mens de i gennemsnit venter tre måneder. Det største problem er, at få folk til at holde interessen. Vi får en positiv bølge, når de starter, og den skal vi ride på, men det er svært, når man skal vente, siger han. 

Ventetiden bliver ekstra lang af, at eleverne ofte skal have både kørekort B og C - og måske op til en dumpet køreprøve påny.

Et projekt der virker

På trods af de høje ventetider er projektet noget, der batter.

Det ses i Høje-Taastrup, der ifølge en undersøgelse lavet af Dansk Arbejdsgiverforening ligger på en femteplads i landet over de kommuner, der er bedst til at få kontanthjælpmodtagere i arbejde.

Vi mødte Murat Arslan, der er en af de tidligere ledige, der fik kørekort og job:

Kommunen af én af de kommuner i Hovedstadsområdet, der har succes med at få kontanthjælpsmodtagere i arbejdere. Det viser en ny DA-undersøgelse.

Problemerne skyldes ventetid i færdselspolitiet og manglende mulighed for at forhåndsreservere prøver. 

I Rigspolitiet har man forståelse for problematikken, men dialogen, som blev indledt i december 2016, har endnu ikke ført til en løsning.

Derfor har borgmestrene henvendt sig til justistministeren skriftligt og bedt ham gå ind i sagen. 

Opdateret: Justitsministeriet siger til os i dag, at man er fuldt ud opmærksomme på problemet. Og at ministeren naturligvis vil besvare henvendelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik