Borgmestre: Slut med at skære fedt - nu tager vi fra børn og ældre

Den tid er forbi, da kommunerne kunne hugge en hæl og klippe en tå for at skærme borgerne fra velfærdsforringelser. Grænsen for, hvor meget der skånsomt kan effektiviseres og digitaliseres, er nået, skriver Politiken torsdag.

Derfor erklærer en række borgmestre nu, at næste års nedskæringer - kommunernes såkaldte serviceramme beskæres i 'Vækstplan DK' samlet med 2,6 milliarder kroner - kommer til at ramme der, hvor det gør mest ondt på velfærdsglade danskere: på børn, ældrepleje og skoler.

I Halsnæs har borgmester Helge Friis (S) omkring 14 millioner kroner mindre på servicerammen næste år. Han regner konkret med omkring 45 afskedigelser af 'varme hænder'.

»Det er en øv-opgave. Vi gør konstant, hvad vi kan, for at gøre tingene så billigt og godt som muligt. Men på et tidspunkt rammer man jo bunden. Penge er lig med ansigt-til-ansigt-tid over for borgerne. Det kan man ikke bare fjerne, uden at de lægger mærke til det«, siger Helge Friis til Politiken.

Herlevs borgmester: Skuffet over regeringen kan byde os det

I Herlev spår borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) 30 afskedigelser som følge af vækstplanen, der kanaliserer penge fra kommunernes kasser videre til lettelser for erhvervslivet.

»Når man sidder ved skrivebordene i Finansministeriet, kan alt trylleri lade sig gøre. Men i virkelighedens verden er vi nødt til at sige, at medarbejdere, der leverer en borgernær service, ikke skal være her længere. Jeg er fantastisk ked af det og skuffet over, at denne regering kan byde os det«, siger Thomas Gyldal Petersen til Politiken. Han kan se frem til, at serviceniveauet bliver 13 millioner kroner lavere.

Beskrivelsen af, at borgerne skal vænne sig til tanken om konkrete forringelser på kerneområderne, går igen hos en række borgmestre. Den offentlige vækst på 0,4 procent næste år kommer foreløbig kun regioner og stat til gode. Kommunerne derimod får ikke lov at drage nytte af, at de har sparet over 10 milliarder kroner de seneste år.

Der er penge på kistebunden mange steder

Besparelserne er derfor af historisk størrelse, fastslår kommunalforsker Kurt Houlberg fra analyseinstituttet Kora.

»Tidligere, når man talte om 'reduktion', handlede det om mindre vækst. Men nu er det en reel nedgang i velfærdsudgifterne. Det er en ny situation, at man flere år i træk oplever, at kommunernes serviceudgifter reduceres. Borgerne kommer uden tvivl til at mærke det«, siger Kurt Houlberg til Politiken.

En række borgmestre, som Politiken har talt med, ser imidlertid kun få problemer i, at loftet over velfærdsudgifterne sænkes næste år. Det hænger især sammen med, at kommunerne i deres spareiver det seneste par år har brugt langt mindre, end de havde lov til. Derfor er der penge på kistebunden mange steder.

I blandt andet Køge, Taarnby og Aabenraa kan besparelserne klares uden væsentlige nedskæringer, erklærer byernes socialdemokratiske borgmestre.

I Fredensborg sover Thomas Lykke Pedersen (S) også trygt om natten. »Vi lægger et robust budget, så vi har plads til den slags udsving. Derfor er jeg ikke urolig. Jeg har bakket vækstpakken 100 procent op. Det er det rigtige at gøre«, siger han til Politiken med henvisning til, at der står til at blive skabt tusindvis af private arbejdspladser.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik