Borgmestre: Mindre bureaukrati og mere fokus på borgeren

Ni borgmestre mødtes i dag for at dele idéer og løsninger på frikommuneforsøget Én borger - én plan. De opfordrer regeringen til at lytte med.

Det er ikke altid lige gennemskueligt, hvem man skal ringe til, når man søger hjælp hos kommunen. Men nu er det filtrede net af regler og krav endelig ved at blive redt ud.

quote En af vores medarbejdere sagde på et tidspunkt, at 'før havde borgeren alt bøvlet, nu har jeg bøvlet', og det synes jeg faktisk er et rigtig godt billede på det, vi gerne har villet.

Lisbeth Rindom, Direktør, Halsnæs Kommune

I dag mødtes socialrådgivere, jobkonsulenter og ikke mindst borgmestre fra ni forskellige kommuner på Kulturhuset Galaksen i Værløse til årskonvent for Frikommunenetværket.

Her er de kommet for at diskutere, hvordan man bedst kan imødekomme de udsatte borgere, der kæmper i systemet.

- Førhen har der været nogle meget faste krav om, hvordan og i hvilken rækkefølge man skulle gøre tingene, og nogle gange går de ting mod hinanden. Det betyder sådan set, at borgeren får det meget værre, fortæller Benedikte Kiær, der er borgmester i Helsingør Kommune,

Hun er talsmand for de ni frikommuner, der er en del af projektet Én borger - én plan.

Projektet har gjort livet lettere for Danmarks udsatte borgere. Nu tager man udgangspunkt i den enkelte person, som ikke længere skal rende fra sagsbehandler til sagsbehandler, men i stedet er alt samlet hos én enkelt kontaktperson. Fokus er altså rykket fra, hvad der findes af systemer og regler til at tage udgangspunkt i den enkelte borger.

Medarbejderne har fået alt bøvlet

quote Frikommuner er muligheden for, at man kan vise, at man kan gøre ting klogere, end vi har tænkt tingene centralt fra, og dermed kan det blive inspirerende for, at man kan ændre reglerne - også i det store perspektiv.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Økonomi- og indenrigsminister (LA)

Et sted, hvor  det er lykkes rigtig godt, er Halsnæs Kommune. Ifølge Direktør i Halsnæs Kommune, Lisbeth Rindom, er det kommunale netværk her blevet mere smidigt for borgerne. Nu er det medarbejderne, der kæmper med systemet.

- En af vores medarbejdere sagde på et tidspunkt, at 'før havde borgeren alt bøvlet, nu har jeg bøvlet', og det synes jeg faktisk er et rigtig godt billede på det, vi gerne har villet, siger Lisbeth Rindom.

Systemet er altså blevet nemmere for borgeren, men for medarbejderne er det ikke lige så nemt.

- Vi har stadigvæk ikke de støttesystemer og it-systemer, der skal hjælpe os med det, forklarer Lisbeth Rindom.

Borgmestrene sparker til en åben dør

Borgmestrene fra de ni kommuner sendte i dag en pressemeddelelse ud med en opfordring til regeringen og til innovationsminister, Sophie Løhde. De beder om, at lovgivningen bliver ændret, så kommunerne kan sammensætte løsninger, der ikke har papirnusseriet for øje, men derimod borgeren.

- Borgmestrene sparker jo en dør ind, som er pivåben i forvejen. Jeg har allerede taget initiativ til et lovforslag, der netop har været i høring, som leverer og adresserer det, som borgmestrene gerne vil have, nemlig at vi skal skabe bedre sammenhæng for nogle af de mest udsatte borgere, der har det allersværest, siger Sophie Løhde.

Økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, var én af gæsterne i dag på årskonventet. Han mener, at de tiltag kommunerne gør sig på forsøgsbasis, kan være med til at ændre lovgivningen på landsplan.

- Frikommuner er muligheden for, at man kan vise, at man kan gøre ting klogere, end vi har tænkt tingene centralt fra, og dermed kan det blive inspirerende for, at man kan ændre reglerne - også i det store perspektiv, fortæller Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Hvad er en frikommune?

Frikommuner får lov til at blive undtaget statslige regler, hvis de støder på lovgivningsmæssige barrierer som et forsøg fra 2016 til 2020.

Kommuner, der er en del af frikommuneforsøget Én borger - én plan, er:
- Ballerup
- Allerød
- Fredensborg
- Frederikssund
- Furesø
- Gribskov
- Halsnæs
- Helsingør
- Hillerød

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik