Borgmestre må godt afbryde

Selvom halvdelen af byrådsmedlemmerne forlod mandagens byrådsmøde på rådhuset i Helsinge i protest mod borgmester Kim Valentins (V) ledelsesstil, har borgmesteren retten på sin side.

Kim Valentin afbrød flere gange, mens byrødderne var i gang med at argumentere for deres synspunkter, og det må en borgmes­ter gerne ifølge forretningsordenen for byrådsmøder, lyder det fra en ekspert i offentlig ret

- Forretningsordenen bestemmer, at det kun er kommunalbestyrelsen, der kan fratage et byrådsmedlem ordet for hele mødet. Men når det kun handler om ordet under et enkelt dagsordenpunkt, er det op til borgmesteren. Og på et eller andet tidspunkt skal han stoppe drøftelserne, siger Søren H. Mørup, professor i offentlig ret på Juridisk Institut på Aarhus Universitet til Frederiksborg Amts Avis.

Kim Valentins begrundelse for at afbryde medlemmerne er netop, at han ville leve op til forretningsordenen.

- Jeg har ret til at tage ordet fra et medlem, hvis vedkommende ikke holder god ro og orden og holder sig til dagsordenen, siger Kim Valentin.

Nuværende viceborgmester, tidligere borgmester i 20 år i Græsted-Gilleleje og siden Gribskov Kommune, Jannich Petersen (V), mener også, at Kim Valentin fulgte forretningsordenen i mandags. Men han har aldrig selv taget ordet fra et byrådsmedlem.

- I den tid, jeg selv var borgmester, har jeg aldrig været i en situation, hvor jeg har frataget nogen ordet. Men jeg har gjort opmærksom på, hvilke beføjelser, jeg har haft, siger han.

Udvandringen er en understregning af et ønske om en anden debatkultur, lyder det fra Morten Ulrik Jørgensen, Nyt Gribskov.

- Det var en voldsom reaktion, men vi var nødt til det for at få lydhørhed, siger han.

Hvordan byrådsmøder skal afvikles fremover, bliver nu taget op på næste møde i kommunens økonomiudvalg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik