Borgmester vil have boligområde fra egen kommune med på omstridt liste

Greve-borgmester Pernille Beckmann ønsker at få boligområdet Askerød placeret på regeringens såkaldte ghettoliste. Beboerformand er rystet.

Mange borgmestre ville nok være glade for at se et område i deres kommune ryge ud af regeringens såkaldte ghettoliste.

Men i Greve er situationen omvendt.

I december udgik det almennyttige boligområde Askerød ved Hundige fra regeringens liste over såkaldte "ghettoer".

Men efter regeringen i sidste uge lancerede en ny liste, er Askerød igen at finde, denne gang under kategoribeskrivelsen "udsatte områder".

quote Det undrer mig, at hun tilhører Danmarks Liberale Parti, Venstre. Hun går ind for frihed, men bare ikke hvis det gælder indvandrere og samfundets svage. 

Jørgen Fahlgren, beboerformand i Askerød

Det glæder borgmester Pernille Beckmann fra partiet Venstre. Kategoriseringen giver nemlig borgmesteren nogle værktøjer og beføjelser, der kan afhjælpe med områdets problemer, mener hun.

Dermed er hun på linje med Helsingør-borgmesteren Benedikte Kiær, der til sn.dk også har udtrykt et ønske om at få et boligområde i kommunen på listen over ghettoer.

- Jeg er tilfreds med, at området er kommet med i en gryde, der gør, at vi får nogle mere håndfaste værktøjer, vi nu kan bruge i området, siger Pernille Beckmann.

Men borgmesteren ser dog gerne, at boligområdet opkategoriseres endnu hårdere ud fra regeringens definitioner, da kommunen med en kategorisering af Askerød som et "ghettoområde" dermed ville få yderligere muligheder for ingreb i området.

- Kommunen får blandt andet mulighed for at placere børn i institutioner og gå hårdere til familierne, der ikke arter sig.

Netop den del af ghettopakken, hvor myndighederne kan anvende tvang, har tidligere fået kritik af blandt andre Radikale Venstre.

Hvorfor "ghetto"?

Hvorfor er det dit ønske at få beføjelser til at gribe yderligere ind i dette område?

- Jeg ønsker som sådan ikke, at Askerød kommer på ghettolisten. Men jeg ønsker at bruge de muligheder, det giver at placere området på listen. Askerød har haft en positiv udvikling de seneste år. Det er vigtigt at understrege. Men vi vil gerne have mulighed for at skrue på nogle knapper, som er lidt skrappere, siger borgmesteren. 

- Vi har i mange år prøvet med rundkreds og god pædagogik. Men man må bare konstatere, at den proces er langvarig – for langvarig – og for dyr for borgerne. Derfor glæder jeg mig nu over, at vi får mulighed for at gå mere håndfast til værks.

Men som liberal må det vel stride mod din ideologi og det individualistiske menneskesyn, når man indskrænker borgernes frihed?

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes, vi lever i en anden tid. Det at være liberal og det at have ytringsfrihed bliver sat på prøve, og det bliver sat på prøve, når det kommer til udsatte boligområder, hvor den kultur, der er der, ikke længere er dansk.

Beboerformand er rystet og ked af det

Jørgen Fahlgren er beboerformand i Askerød. Han er lige så vred, som han er ked af det og rystet og forbavset.

I aftes talte han i telefon med borgmester Pernille Beckmann, der orienterede ham om sagen.

Og hvad gør man så, når man både er vred og ked af det og forbavset og rystet?

- Jeg grinede. Mange gange. Fordi jeg simpelthen ikke vidste, hvordan jeg skulle reagere, da jeg snakkede med hende i går, siger han.

- Askerød er jo ikke en ghetto. Vi røg jo ud af ghettolisten sidste år. Men så lavede de kriterierne om under al diskretion. Og så kalder hun det for ”godt politisk håndværk”. Jeg grinte, da jeg så det. Det er så svinsk lavet, hvis jeg nu siger det pænt.

- Man har jo bare lavet kriterierne om, så Askerød lige præcis med det yderste af neglene er kommet med på listen.

Da TV 2 Lorry fanger beboerformanden, er han ved at skrive en leder i det blad, der udgives til Askerøds beboere.

Han er fortørnet. Og tonen i den leder, han er ved at forfatte, kommer nok også til at være det. 

- Det undrer mig, at hun tilhører Danmarks Liberale Parti, Venstre. Jeg kommer til at tænke på DDR og betonregimer. Hun går ind for frihed, men bare ikke hvis det gælder indvandrere og samfundets svage. Det er jo en fornærmelse over for de svageste i samfundet.

- Det at være sin egen lykkes smed rammer meget hårdt, når man kommer fra underdanmark.

Jørgen Fahlgren har derfor - næppe overraskende - ikke det helt store til overs for prædikatet "ghetto".

- Beboerne synes jo ikke, at det er en ghetto. Ingen kan forstå det. Det er kun borgmesteren, der synes det. 

LIBERAL POLITIK

"Det liberale menneskesyn bygger på, at ethvert menneske har ret til ansvar for sit eget liv.

Mennesket trives bedst i frihed under ansvar. Frihed betyder fravær af tvang - men også, at mennesket er frit til at tage ansvar for sit eget liv og medansvar for andre mennesker og fællesskabet."

Kilde: Venstres principprogram, vedtaget i 2006


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik