Borgmester vender tilbage til stolen

Mandag vender Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, Konservative, tilbage til den magtfulde post efter knapt fire måneders barsel.

Helsingør har de sidste godt fire måneder haft en vikar på borgmesterposten.

Den siddende borgmester, Benedikte Kiær, blev nemlig den 22. august mor til en lille pige, og siden har hun holdt barsel.

Mandag skifter hun bleer ud med borgmesterkontoret og trækker igen i arbejdstøjet. I mellemtiden overtager hendes mand barslen.

Dermed bryder de normen, da danske kvinder ifølge Danmarks Statistik i gennemsnit tager 91 procent af barslen,

- Min mand glæder sig rigtig meget til orlov. Vi får det til at fungere, men der er en hel del logistik. Hun skal jo have noget at spise den lille dame, siger Benedikte Kiær.

Når hun har tid, planlægger hun at køre hjem og amme, mens Lærke andre dage må nøjes med flasken.

Vikar har ikke lavet ballade

Mens Benedikte Kiær har passet sin datter, har Socialdemokratiets førstemand, Henrik Møller, varetaget Helsingør som vikar.

Henrik Møller er 1. viceborgmester og næstformand i Økonomiudvalget - og derfor faldt valget naturligt på ham, da der skulle udpeges en reserve for den gravide borgmester.

Selvom de to partier traditionelt er modstandere, så valgte Socialdemokratiet og Konservative i 2017 at konstituere sig sammen, og Socialdemokratiet pegede derfor også på Benedikte Kiær som borgmester.

- Han kunne da sagtens have lavet gang i gaden og brudt aftaler. Men vi har respekt for de aftaler, vi har lavet, og han er  et ordentligt menneske. Han har selv sagt, at der ikke er nogen grund til at lave ballade og ramasjang, for hvad så med samarbejdet bagefter, siger hun.

Partierne nåede at vedtage et budgetforlig, inden Benedikte Kiær gik på barsel.

Henrik Møller har siddet som fungerende borgmester, mens Benedikte Kiær har været på arbejde.
Henrik Møller har siddet som fungerende borgmester, mens Benedikte Kiær har været på arbejde.
Foto: Helsingør Kommune

Ved valget i 2017 fik Benedikte Kiær 6.679 personlige stemmer, mens Henrik Møller fik 2.431 personlige stemmer. 

Benedikte Kiær har været borgmester i Helsingør siden 2013.

Modtog hadebreve

48-årige Benedikte Kiær og hendes mand, Lars Dam, har tidligere kæmpet med ufrivillig barnløshed i otte år, hvor spontane aborter og fejlslagne fertilitetsforsøg satte en stopper for familiedrømmen.

Med hjælp fra fertilitetsbehandling lykkedes det parret at få deres første barn, Lauge, i 2015. Også dengang holdt Benedikte Kiær cirka tre måneders barsel.

- Det lod sig gøre dengang, så vi håber, det kan lade sig gøre igen, siger hun.

Da hun i foråret delte nyheden om endnu en graviditet, modtog hun en række hadebreve fra borgere, der var alt andet end glade på hendes vegne.

Benedikte Kiær kommenterede efterfølgende brevet på det sociale medie Twitter.

- Gad vide, om Martin Lidegaard og Klaus Riskær og deres partnere også har fået sådan et hyggeligt brev i deres private postkasse, skrev hun med henvisning til, at mænd med en politisk karriere på cv'et sandsynligvis ikke har fået den samme hilsen, da de blev forældre. 

Hendes datter blev født den 22. august.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik