Borgmester varsler ny kurs: Slut med blød integration

Arbejde skal være vejen frem mod integration, mener Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard.

Den københavnske beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V) varsler nu et opgør mod mange af de integrationsprojekter, Københavns Kommune hidtil har brugt penge på.

Det er de såkaldte "bløde" integrationsprojekter, der skal skrottes, lyder det i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

quote Jeg tror simpelthen ikke på, at der er nogen, der bliver integreret på Facebook

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Borgmesteren mener nemlig ikke, at de blødere projekter har den store integrationsværdi. Et af dem er for eksempel mangfoldighedsfestivalen 'Smag Verden', som Københavns Kommune i 2014 bevilgede en halv million kroner til.

Et andet projekt var en opslagskampagne på Facebook, der skulle dæmme op for social kontrol - et tredje var et cykelværksted, der blev etableret for elever på Kildevældsskolen, og en byhave på Nørrebro fik 50.000 kroner, hvor indvandrerkvinder over 40 år skulle lære dansk og øve sig i affaldssortering.

Borgmester ønsker klart signal

Den slags projekter bryder Cecilia Lonning-Skovgaard sig ikke om.

 - Jeg tror simpelthen ikke på, at der er nogen, der bliver integreret på Facebook eller til en fornøjelig mangfoldighedsfestival. Den nødvendige integration sker ude på arbejdspladserne. Den sker i snakken ved frokostbordet, i det kollegiale samarbejde og i det ansvar det kræves at have et arbejde. Vi skal skabe en grundlæggende nødvendig kulturændring – i stedet for endnu flere kulturelle hyggearrangementer, forklarer hun.

Hun siger videre, at kommunen skal forlade sin "hygge-integrations-berøringsangst" fra sig og sende et klart signal om, at arbejde er vejen frem.

- Det er tid til, at vi bruger pengene, hvor det virker. Ved at hjælpe endnu flere tættere på job og uddannelse, siger hun.

quote Man skal måske passe på med at kalde projekter for "bløde".

Christopher Røhl Andersen, Radikale Venstre

Kommunen skal nu over de næste fire år bruge 11 millioner kroner om året på forskellige integrationsprojekter, og det tungste af dem - som får 3,3 millioner om året - er en "håndholdt og vedvarende virksomhedsindsats for ledige".  Projektet retter sig primært mod flygtninge.

Dertil kommer en særlig virksomhedsrettet indsats for kvinder med fokus på helbredsafklaring, samt barselsgrupper med fokus på job og uddannelse og en virksomhedsindsats til bekæmpelse af ubevidst diskrimination.

Beskæfigelses- og integrationsforvaltningen vil også bruge penge på at fastholde unge med minoritetsbaggrund i fritidsjobs, og der skal skabes flere lære- og elevpladser til unge. 

Radikale: Pas på med at kalde projekter "bløde"

Inden Cecilia Lonning-Skovgaard overtog integrationsborgmesterposten, var den på radikale hænder. Og i dag er det Christopher Røhl Andersen, der er radikalt medlem af beskæftigelses- og integrationsudvalget.

- Man skal måske passe på med at kalde projekter for "bløde". Er det et blødt projekt, når vi vil fastholde unge i fritidsjobs, eller er det blødt, når man laver en barselsgruppe. Det synes jeg egentlig ikke, siger han, og tiføjer:

- Det kan da godt være, at Cecilia Lonning Skovgaard kommer af med nogle projekter som for eksempel byhaver, men integration er noget, alle kommunens forvaltninger arbejder sammen om - og et projekt kan jo så bare opstå i en anden forvaltning, mener han.

Christopher Røhl Andersen siger videre, at der altid vil være projekter, som - når de evalueres - viser sig ikke at have været så effektive, som man håbede.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik