Borgmester udfordret: Skulle være blind for en dag

Blændet og udstyret med en hvid stok som eneste hjælpemiddel blev Vallensbæks borgmester i dag udfordret af Dansk Blindesamfund.

"Jeg tror cyklerne bliver det sværeste. Dem er jeg sikker på, jeg kolliderer med", siger Henrik Rasmussen, konservativ borgmester i Vallensbæk, lige inden han trækker et par briller med meget tågede glas over hovedet.

quote Her mangler hjælpelinjer og udstyr, der gør at svagtseende og blinde kan finde rundt på en sikker måde.

Jan Diemer, bestyrelsesmedlem i Dansk Blindesamfunds Kreds Storkøbenhavn Syd

Han har fredag ladet sig udfordre af Dansk blindesamfund, som gerne vil vise ham, hvor svært det er at komme rundt i Vallensbæk Stationscenter, hvis man er blind.

- Her mangler hjælpelinjer og udstyr, der gør, at svagtseende og blinde kan finde rundt på en sikker måde, siger Jan Diemer fra Dansk Blindesamfunds Kreds Storkøbenhavn Syd til TV 2 Lorry.

Glatte flader og cykler

Efter en lang snak med borgmester Henrik Rasmussen om, hvad Vallensbæk kommune kan være opmærksom på, når der skal bygges nyt og anlægges pladser og veje, sender Jan Diemer borgmesteren ud på en tur med blindebriller på og en søge-stok i hånden, så han kan føle sig frem.

quote Man kan høre meget på lyden af stokken. Jeg kan faktisk høre forskel på, hvor jeg er.

Henrik Rasmussen, Borgmester i Vallensbæk, Kons.

Første stykke hen ad et bredt fortov går godt nok for borgmesteren. Han styrer sikkert lige ud og undgår cykler og butikkernes skilte. Man kan ikke se ret meget, udbryder han undervejs.

Han skal også krydse parkeringspladsen, hvor der kører biler. Det er her de blinde og svagtseende særligt er i fare, når de skal over. For de kan ikke mærke hvornår de træder ud foran en bil, der kører. Og de kan ikke mærke på den forholdsvis glatte flisebelægning, om de er på vej lige over pladsen eller er på vej til at skrå i den forkerte retning. 

- Det går vist meget godt. Jeg er ikke stødt ind i noget. men alle ens sanser er skærpet. Man kan høre meget på lyden af stokken. Jeg kan faktisk høre forskel på hvor jeg er, siger borgmesteren.

"Kan godt blive farligt"

Men netop ved parkeringspladsen vil Jan Diemer fra Dansk Blindesamfund gerne have følelinjer.

- Det kan godt blive farligt, når man skal over her. Vi vil gerne have at politikerne får deres opmærksomhed på, at vi har brug for udstyr på gaden, siger han til TV 2 Lorry.

Og til sidst må borgmesteren da også sande, at livet som blind ikke altid er lige let. En cykel, der står midt på fortovet, tror han er et skilt. Og cyklen er svært at komme udenom.

"Pyh ha", siger Henrik Rasmussen, da han langt om længe slipper ud af de tågede briller.

- Jeg er helt med på at det er vigtigt at få cykler parkeret, og få fortovslinjer, det er vigtigt. Det kan jeg godt se.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik