Borgmester: Særlige institutioner til farlige psykisk syge

Der skal bygges en helt ny slags institutioner til de farligste psykisk syge, sådan lyder et forslag nu fra Socialborgmester Jesper Christensen.

Efter påskens tragiske hændelse, hvor en ansat på Lindegården i Roskilde blev dræbt af en af bostedets beboere, er Københavns Socialborgmester Jesper Christensen (A) nu ude med et forslag. 

De farligste psykisk syge skal ikke længere bo sammen med andre psykisk syge. Det kan være de dem, som er voldelige og har et misbrug samtidig, denne type af patienter falder ofte ned mellem to stole - nemlig de psykiatriske tilbud, der er på hospitalerne, og som drives af regionerne og så bostederne, som drives af kommunerne.

Københavns Kommune driver selv to ud af de fire bosteder, hvor fem ansatte er blevet dræbt i løbet af de sidste fire år.

Samlet ét sted

Ifølge forslaget skal de særligt farlige eller utilregnelige psykisk syge skal samles på en helt ny type bosteder, der både skal drives af regionerne og kommunerne.

De skal have hele deres behandling på disse bosteder, som skal kunne tvangsmedicinere, hvis det bliver nødvendigt. I dag er det kun hospitalerne, der må tvangsmedicinere. Og behandlingen for misbrug skal være meget bedre end den er i dag.

 

Ny type bosted kræver lovændring

En sådan type bosted kræver en lovændring eller en dispensation til en forsøgsordning. Socialborgmester Jesper Christensen har derfor bedt om et møde med Sundhedsministeren og med Socialministeren.

- De meget syge mennesker, som befinder sig i en gråzone mellem et hospitalssystem og et botilbud, de vil få et meget bedre tilbud, og vi vil også skabe bedre rammer for de ansatte, siger socialborgmester Jesper Christensen til TV 2 Lorry. 

01:15

Socialborgmester Jesper Christensen forklarer, hvorfor det er en fordel at samle de farlige psykisk syge et sted.

Luk video