Borgmester: Nyt pladsanvisningssystem bliver udskudt

Et nyt pladsanvisningssystem udskydes til 2019 og forældre, der allerede er på venteliste til daginstitutioner, beholder deres anciennitet. Det skyldes et lovforslag fra regeringen.

quote Dem, der allerede står på ventelisten vil bliver ført over i det nye system manuelt og i den rækkefølge, de står i

Jesper Christensen, Børne- og Ungdomsborgmester i København, Soc.dem.

Københavnske forældre, der venter på at få plads i vuggestuer og børnehaver i kommunen, kan ånde lettet op.

Et nyt system for pladsanvisning i kommunens daginstitutioner har skabt vrede og bekymrede forældre, efter det kom frem, at allerede opskrevede børn ville miste deres anciennitet i overgangsperioden, når det nye system skulle implementeres. 

Det kommer dog ikke til at ske – og samtidig udskydes det nye system frem til august 2019, skriver Politiken.

Ifølge Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen, Soc.dem., er der flere grunde til, at der nu er ændringer i planerne. 

 

- Der har været tvivl om, hvor meget vi kunne love de forældre, der allerede havde skrevet deres børn på venteliste i overgangsfasen. Det har vi nu god tid til at få afklaret og forklaret, så utrygheden forsvinder, siger han til avisen.

quote Der har været tvivl om, hvor meget vi kunne love de forældre, der allerede havde skrevet deres børn på venteliste

Jesper Christensen, Børne- og Ungdomsborgmester i København, Soc.dem.

Brudte løfter og kritiske forældre

Den brogede misære om et nyt pladsanvisningssystem i København tog sin start i november 2017, da den daværende Børne- og Ungdomsborgmester, Pia Allerslev, V., annoncerede, at det nye pladsanvisningssystem ville fjerne lange ventelister, ligesom de forældre, der allerede var på venteliste, ville beholde deres anciennitet.

Der skulle dog blot gå et par uger, før forvaltningen påpegede, at borgmesteren havde taget munden for fuld og lovet de mange tusinde forældre i kommunen mere, end kommunen kunne love. 

Her gjorde forvaltningen det klart, at forældre i overgangsperioden ikke ville kunne beholde deres anciennitet og stod til at miste pladsen på ventelisten.

Udmeldingen skabte ramaskrig blandt de københavnske forældre, som rettede kritik mod Københavns Kommune og følte sig uretfærdigt behandlet. Her var det særligt overgangsfasen, som stod for skud.

Borgmester: Venteliste bliver overført - men der kommer ikke flere pladser

Den kritik anerkender den nye Børne- og Ungdomsborgmester, Jesper Christensen, og kommer i stedet med et nyt løfte til københavnerne. 

- Dem, der allerede står på ventelisten vil bliver ført over i det nye system manuelt og i den rækkefølge, de står i. De skal ikke selv sørge for det, siger han til Politiken, men pointerer samtidig, at det ikke betyder flere daginstitutionspladser i København.

- Hvis man står langt nede på ventelisten, kan man ikke være sikker på at få pladsen - det kan man jo heller ikke, som det er nu - altså inden barnet bliver for gammelt.

Lovforslag årsag til udskydelse

Udskydelsen af det nye pladsanvisningssystem er blevet en realitet efter Børne- og Socialminister Mai Mercado, Kons., har fremsat et forslag om blandt andet at skabe deltidspladser og tvungne daginstitutionspladser.

Det betyder, at Københavns Kommune ikke kan nå at gennemteste og efterprøve det, som det nye system skal kunne. Derfor er lanceringen nu blevet udskudt til sensommeren 2019.

- At finde pasning til ens barn, er noget, der fylder rigtigt meget for børnfamilier, og derfor er det også vigtigt, at vi ikke forhaster os og gør det ordentligt, når vi introducerer et nyt system for pladsanvisning. Vi vil gerne have tid til at gennemteste det og sikre os, at alle funktioner fungerer, siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen i en pressemeddelelse. 

FAKTA: Nyt pladsanvisningssystem

Systemet ventes indført i august 2019.

Man kan booke en plads, fra barnet er to måneder gammel.

Man kan i systemet se dagtilbud med plads ud fra ens behovsdato.

Har ens fortrukne institution ikke en ledig plads til ens behov, kan man booke første ledige plads herefter.

Man kan derefter markere, at man ønsker at blive kontaktet, hvis en plads i institutionen bliver ledig inden da. Hvis det er tilfældet, vil alle forældre, der er interesseret i en tidligere plads, få en notifikation. Derefter gælder først-til-mølle princippet.

Man kan godt booke flere pladser i forlængelse af hinanden, men pladserne kan ikke overlappe. Hvis man for eksempel først kan få en plads i sin fortrukne institution to måneder efter behovsdatoen, kan man booke en plads i et andet dagtilbud indtil da.

I det øjeblik, at et søskendebarn får tildelt sit cpr-nummer, vil systemet forsøge at reservere en plads i den ældre søskendes institution. Forældrene kan derefter gå ind og booke pladsen.

Undtagelser er pladser, som kræver visitation. Fx basispladser, specialpladser og PLUS-pladser. Det er pladser, som er reserveret til børn med større udfordringer end de fleste andre børn. Og pladser, som kræver et dokumenteret behov. Fx weekendåbne dagtilbud, døgnåbnetilbud, pladser på engelsksprogede stuer og virksomhedsinstitutioner. Denne type pladser bliver anvist gennem dialog med Pladsanvisningen.

Læs mere om det nye system her

Kilde: Københavns Børne- og Ungeforvaltning

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik