Foto: Lorry

Borgmester: Ledige undgår jobtilbud

Det er for nemt at sige nej. For nemt for ledige på dagpenge og kontanthjælp at undslå sig konkrete jobtilbud, fordi de ikke bliver tilbudt ønskejobbet. Det er meldingen fra Københavns radikale beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev.

Anna Mee Allerslev blander sig i den hidsige debat om lediges lyst til at arbejde, skriver politiken.dk.

En række udsendelser på Danmarks Radio har sat spørgsmålstegn ved lediges arbejdsmoral og lysten til at få et fast job. Og der er god grund til at være bekymret, mener borgmesteren. Selv om der er masser af ledige job i hovedstaden, er der også problemer med at få arbejdsløse til at tage dem:

»Det er meldingen fra alle sider: fra vore forvaltningschefer, socialrådgivere og jobkonsulenter, at der er ledige, som direkte eller gennem deres adfærd undslår sig konkrete jobtilbud«, siger Anna Mee Allerslev til Politiken.

»Jeg forstår godt rent menneskeligt, at når man har læst to, fire og fem år, så går man efter sin drømmestilling. Problemet er bare, at hvis man forfølger drømmen for længe, ryger man helt ud af arbejdsmarkedet.

Og der mener jeg, at vi kommer til at gøre folk en bjørnetjeneste, hvis ikke vi sørger for at få folk tilbage på sporet, tilbage på arbejdsmarkedet. Nu har jeg været beskæftigelsesborgmester siden 2011, og det har hele vejen igennem været en udfordring blandt vores interne eksperter og praktikere, hvordan vi bedre får motiveret ledige til at tage nogle af de job, der rent faktisk er derude lige nu«, siger hun til Politiken.

På linje med flere borgerlige partier efterlyser Anna Mee Allerslev en revision og - om nødvendigt - en stramning af de såkaldte rådighedsregler, der giver arbejdsløse pligt til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, når det opstår ledige job.

»Vi skal ikke mistænkeliggøre og drive heksejagt på alle ledige. Men vi skal se på det mindretal, der egentlig ikke ønsker at arbejde. For ellers ødelægger de det for de mange, som gerne vil have et arbejde. Også selv om det ikke svarer til ønskejobbet. Jeg vil til enhver tid forsvare de ledige mod liberalistisk automatkritik om dovenskab og arbejdsvægring. Men vi skal stoppe dem, der slipper gennem rådighedsvurderingens huller«, siger beskæftigelsesborgmesteren til Politiken.

Hun kalder det foruroligende, at København i årets 2. kvartal måtte uddele sanktioner til 12,6 procent af de jobparate kontanthjælpsmodtagere, fordi de ikke fulgte reglerne.