Borgmester i frit fald: Prøvede kræfter med hjernegymnastik lavet af talentklasse

Elever fra Hørsholm Skoles talentklasse har udviklet et nyt escape room, hvor gæster skal forsøge at løse opgaver og komme ud på tid.

På Hørsholm Skole har en gruppe elever fra skolens talentklasse fået lov til at få lidt ekstra faglige udfordringer ved siden af deres almindelige skolearbejde i deres respektive klasser.

Eleverne har det seneste år bygget gåder, designet koder og digtet historier til et escape room, som er et rum, hvor gæsten skal forsøge at komme ud så hurtigt som muligt ved at omsætte ledetråde til løsninger.

I dag blev de første gæster lukket ind i skolens nye rum, hvor detektiv-evnerne kunne afprøves. Én af dem var byens borgmester, som oplevede en noget anderledes dag på kontoret med alternative udfordringer. 

- Det var en kæmpe oplevelse. Især det at prøve kræfter med nogle af de der nørklæde løsninger, som man skal finde på og prøve at sætte ting sammen, var meget udfordrende. I bund og grund handler det jo bare om at få løst opgaver og tænke sig om, fortæller Hørsholms borgmester Morten Slotved fra De Konservative.

På Hørsholm Skole har en gruppe elever fået lov til at få lidt ekstra, faglige udfordringer ved siden af det almindelige skolearbejde. De har det seneste år bygget gåder, designet koder og digtet historier til et escape room - et rum, hvor gæsten skal forsøge at komme ud så hurtigt som muligt. I dag blev de første gæster lukket ind - én af dem var byens borgmester.

Skal lære at tænke på nye måder

Bag gåderne og løsetrådende står eleverne fra skolens talentklasse. Eleverne er udvalgt efter parametre for højtbegavede børn, og har arbejdet på den nye aktivitet i deres fritid i det seneste år sammen med deres lærer:

- Jeg har lært at tænke på nye måder, lave gåder, løse gåder og omgås med forskellige mennesker, der har den samme interesse som mig, siger Xinzhi Huang, der ud over at gå i talentklassen, er elev i 8.a.

En anden elev, Lucas Kaavé, der i skoletimerne er elev i 8.c, er allerede klar på at gøre gentage projektet.

- Det har været meget sjovt. Det er noget andet end den normale undervisning, og du bliver udfordret på andre punkter. Jeg skal helt klart være med næste år, fortæller Lucas Kaavé.

Borgmester Morten Slotved var i uvant terræn, da han skulle forsøge at løse gåder, tilrettelagt af folkeskoleelever i Hørsholm.
Borgmester Morten Slotved var i uvant terræn, da han skulle forsøge at løse gåder, tilrettelagt af folkeskoleelever i Hørsholm.
Foto: TV 2 Kosmopol

Skal kunne rumme fagligt stærke elever

En af ildsjælene bag skolens escape room er Jón Hammer, som selv er entusiastisk bræt- og strategispiller. Han er lærer for talentklassen, og ifølge ham er missionen, at folkeskolen også skal kunne rumme de fagligt stærkeste elever.

- Her møder de nogen, der tænker på samme måde. Nogle gange mødes de til at arbejde på en udefineret opgave, som de selv er med til at lave, og det har jeg senere set give motivation i klassen, siger han.

Især understreger talentklassens lærer vigtigheden af, at eleverne først og fremmest bliver mødt for, hvem de er:

- Man finder vel ud af, at man tænker anderledes og hurtigere end andre, så måske kan man også sidde og føle, at de andre ikke er på samme niveau. Derfor kan man måske føle sig anderledes, lyder det fra Jón Hammer.

Netop udfordringen ved at være anderledes har Lucas Kaavé fra 8. C i flere år kunnet mærke. Derfor har han været glad for udfordringerne, som udviklingen af det nye escape room har budt med sig undervejs.

- Vi er udvalgt som de mest begavede i klassen, fordi vi mangler udfordring i undervisningen. Jo, vi kan da godt få sværere bøger fra de sværere klasser, man når du når i 9. klasse, er der ikke noget højere. Så det har været fedt at arbejde på et højere niveau, fortæller han.

Borgmester kunne ikke løse gåden

Efter en times detektivarbejdet er det elevernes tur til at kalde borgmesteren ud, som endnu ikke har løst gåden sammen med børne- og skoleudvalgsformanden Niels Lundshøj.

Ifølge borgmesteren er Hørsholm Skoles escape room et lysende eksempel på, hvordan man skal udfordre denne type elever.

- Set fra Hørsholms side er det jo okay at have nogen ekstra dygtige elever. Så jeg synes, det er rigtig fedt, at vi har nogen, der bliver udfordret, siger Morten Slotved (K).

Og selvom han ikke klarede opgaven inden for tidsgrænsen, så var oplevelsen stadig hele kampen værd.  

- Jeg er glad for, at jeg havde en udvalgsformand at støtte mig op af, hvor vi begge skulle kæmpe med det, for det var svært. Men jeg var rigtig glad for at prøve, lyder det fra borgmesteren.

Efter nytår er planen at alle, der bor i Hørsholm, skal kunne booke elevernes escape room og selv prøve kræfter med de mystiske rum.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik