Foto: Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

Borgmester efter dumpede digeplaner: "Vi må få rettet fejlene"

Roskilde Kommune modtog i dag et afslag for plangrundlaget for det dige, der skal beskytte hundredevis af huse mod nye oversvømmelser. Det skyldes graverende fejl fra kommunen.

Når Roskilde Kommune i dag har modtaget et afslag for det plangrundlag, som skulle sikre området i Jyllinge Nordmark mod flere oversvømmelser i fremtiden, er det på grund af fejl.

Som byråd har vi jo været med hele vejen. Nu kigger vi på, hvordan vi hurtigst muligt kan komme videre

Joy Mogensen (S), borgmester i Roskilde Kommune

Det står klart, efter kommunen har modtaget afgørelsen mandag.

- Som byråd har vi jo været med hele vejen. Nu kigger vi på, hvordan vi hurtigst muligt kan komme videre, siger borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen (S), til TV 2 Lorry, der ærger sig over udfaldet.

- Det, som vi er blevet underkendt på, er, at vi har flyttet slusen i kystsikringen. Det har vi gjort på anbefaling fra Kystdirektoratet for at gøre det mere sikkert, siger borgmesteren. 

Læs også Jyllinge Nordmark: Magtesløse familier planlægger at bygge dige selv

Mangler og fejl i plangrundlag

Men ifølge afgørelsen har kommunen foretaget væsentlige ændringer i digeprojektet uden at belyse konsekvenserne ordentligt.

Desuden har ændringerne heller ikke været gennem en høringsproces blandt borgerne. Kommunen mener dog, at de har handlet i bedste tro til gavn for borgerne.

Vi prøvet at være rigtig grundige, og vi har også prøvet at være rigtig hurtige

Joy Mogensen (S), borgmester i Roskilde Kommune

- Vi prøvet at være rigtig grundige, og vi har også prøvet at være rigtig hurtige. Vi anså flytningen af slusen for at være en mindre ændring ud fra hensynet til at få sikret 500 huse. Den vurdering er staten så ikke enige med os i, siger Joy Mogensen og tilføjer:

- De synes, at det er så stor en ændring, at det skal tage længere tid. Vi var også optaget af, at få gjort det her hurtigt, så borgerne kunne blive sikret hurtigst muligt.

Hvad siger du så til, at I har arbejdet lige hurtigt nok, og ikke har fået belyst konsekvenserne af det her ordentligt og har lavet en ordentlig høringsperiode?

- Når staten kommer med en afgørelse, så er vi nødt til at tage det til efterretning. Forvaltningen arbejder nu på at finde ud af, hvordan kan vi hurtigst muligt kan få rettet op på den her planproces, sådan så det, når vi forhåbentligt snart får afgørelse omkring kystsikringen, ikke har nogen opsættende virkning - så skal vi bare derudaf!, siger Joy Mogensen.

Når staten kommer med en afgørelse, så er vi nødt til at tage det til efterretning

Joy Mogensen (S), borgmester i Roskilde Kommune

Borgmesteren ved endnu ikke, hvorvidt det nye afslag vil få konseksvenser for tidshorisonten for digeprojektet. Alligevel ærger det, at beslutningsprocessen skal gå om.

- På nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige præcis, om det har en tidsmæssig konsekvens for projektet. Men så længe vi venter på afgørelsen om kystsikring, så kan vi alligevel ikke gå igang. Så jeg håber meget, at vi kan få rettet op på det her, samtidig med, at kystsikringsgodkendelserne fortsætter. 

Læs også Klager udsætter diger: Plan for Jyllinge Nordmark er ikke i orden

"Jeg kan godt forstå utrygheden"

En familie i Jyllinge Nordmark har efter det negative svar på høringen valgt at igangsætte et digebyggeri omkring deres egen grund. De ønsker ikke at leve i utryghed mere - og det kan Joy Mogensen godt forstå.

Når man får sådan en afgørelse, så føles det som sådan en mavepuster

Joy Mogensen (S), borgmester i Roskilde Kommune

- Jeg kan rigtig godt forstå dem. Og jeg tror, at når man får sådan en afgørelse, så føles det som sådan en mavepuster. Derfor er det bare også rigtig vigtigt at huske, at det her det er desværre rigtig teknisk, siger borgmesteren og retter samtidig en kritik mod staten:

- Jeg vil bare virkelig gerne opfordre staten til at samordne de her afgørelser. For det er jo det, der gør, at det er så forvirrende. At der er så mange forskellige ting, som det samme projekt skal testes op i mod. Og det er forskellige instanser, der skal godkende det. Lad os nu få en samlet helhedsvurdering af de her kystsikringsprojekter så ikke at den her utryghed opstår.