Danmarks sidste arbejder-statsminister, socialdemokraten Anker Jørgensen, får sandsynligvis sin egen plads i Sydhavnen, hvor han boede i mange år.

Borgmester: Anker Jørgensen skal have sin plads i Sydhavn

Enhedslistens Morten Kabell vil have 'Den røde plads’ i Sydhavnen opkaldt efter tidligere statsminister Anker Jørgensen.

Da Anker Jørgensen døde i foråret 2016, startede debatten, hvorvidt den tidligere socialdemokratiske statsminister skulle have en gade eller plads opkaldt efter sig.

Et år er nu gået, og dermed er den normale karenstid i den slags sager overstået. Derfor tager Enhedslistens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell nu hul på debatten, som igen er blevet aktuel.

- Der er ingen tvivl om, at Anker Jørgensen var af sådan en karakter, at det er oplagt at opkalde en plads eller en gade efter ham. Han var ufattelig afholdt i Sydhavn, hvor han boede igennem mange år, og derfor synes jeg også kun, det vil være naturligt at opkalde et sted efter ham her, siger Morten Kabell.

Læs også Radikale vil omdøbe Mozarts Plads til Ankers Plads

Da Anker Jørgensen døde for et år siden, kom der en masse forslag ind, og ét af dem lød blandt andet, at Mozart Plads skulle omdøbes til Ankers Plads. En forslag som gruppeformanden for Socialdemokraterne på Københavns Rådhus, Lars Weiss, ville overveje.

Men stedet som Morten Kabell forestiller sig opkaldt efter Anker Jørgensen, bliver i forvejen omtalt som ’Den røde plads’ i Sydhavn og passer derfor fint til Anker Jørgensens politiske sind.

Derudover ligger pladsen nær flere af den tidligere statsministers hjem i Sydhavn. Anker Jørgensens fire børn har alle meldt positivt tilbage på forslaget, og derfor håber Morten Kabell også, at sydhavnerne inden længe kan slå sig ned på Ankers Jørgensens Plads midt på Borgbjergsvej.

Læs også Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død

- Den røde plads er et naturligt samlingspunkt i Sydhavn. Historisk har pladsen huset både et posthus og en biograf, og i dag fungerer den som et socialt og kulturelt mødested mellem Kvartershuset og Café Posthuset og har dermed en vigtig funktion for sydhavnerne. På den måde indfanger Den røde plads på fornem vis Anker Jørgensens væsen, og derfor regner jeg også med, at der vil være opbakning til forslaget, siger Morten Kabell.

Forslaget om at opkalde pladsen efter Anker Jørgensen sendes i høring tirsdag d. 2. maj.