Borgergruppe jubler efter afgørelse: Ingen boliger på Radiogrunden

Borgergruppen ”Bevar Vestskoven” har fået medhold hos Miljøstyrelsen i en sag om boliger i Vestskoven i Albertslund. Nu skrinlægger borgmester boligprojektet.

Der bliver intet byggeri på Radiogrunden i Vestskoven i Albertslund.

Det står klart, efter Miljøstyrelsen har givet den lokale borgergruppe ”Bevar Vestskoven” og Danmarks Naturfredningsforening medhold i, at Vestskoven i Albertslund er fredskov og derfor ikke må fældes for at skabe boliger.

quote Nu har vi fået svar: Miljøstyrelsen har afgjort, at vi har ret.

Vivi Nør Jacobsen, talsperson for "Bevar Vestskoven"

Albertslund Kommune havde ellers ønsket, at den såkaldte Radiogrund på Gamle Landevej, hvor den gamle radiostation ligger, blev omdannet til attraktive boliger.

Derfor forsøgte politikerne at få ændret lokalplanen, så de i alt 230 boliger kunne opføres.

Planen blev dog mødt med stor skepsis blandt borgere, der siden organiserede sig i gruppen ”Bevar Vestskoven” og i samarbejde med Dansk Naturfredningsforenings afdeling i Albertslund begyndte at kæmpe mod kommunens planer.

Her ses planerne for Radiogrunden, som, efter afgørelse om at Vestskoven er fredskov, nu er droppet.
Her ses planerne for Radiogrunden, som, efter afgørelse om at Vestskoven er fredskov, nu er droppet.
Foto: Gröning Arkitekter

- Det første, vi gjorde, var at undersøge, om det var fredskov, fordi det mente vi, det var. Det begyndte vi at søge på og spurgte kommunen. Men i forvaltningen fik vi at vide, at det ikke var fredskov -  og så gravede vi videre selv, siger Vivi Nør Jacobsen, som er talsperson for borgergruppen ”Bevar Vestskoven”.

Fredskov eller ej

Den umiddelbare tvist var netop, hvorvidt Vestskoven var fredskov eller ej.

Albertslund Kommune mente ikke, at Vestskoven var fredskov, og at de derfor godt kunne ændre i lokalplanen for på den måde at lade ejeren af Radiogrunden bygge boliger til de tusinder af mennesker, som politikerne i de kommende år vil forsøge at tiltrække til kommunen.

Modsat mente gruppen Bevar Vestskoven, at skoven, der i alt dækker 1400 hektar og strækker sig på tværs af fire kommunegrænser, var fredskov, og at der derfor ikke kunne bygges.

FAKTA: Hvad er fredskov?

Langt den største del af de danske private skove og alle offentlige skove er fredskovspligtige. Fredskovspligten blev indført for næsten 200 år siden for at sikre Danmarks forsyning med træ, efter at næsten al skov i landet var blevet ryddet.

 

Fredskov er arealer, som altid skal drives efter skovlovens regler om god og flersidig skovdrift. Det betyder bl.a., at man ikke må bygge i fredskov. Det er ejerens pligt at sikre at skovloven overholdes.

 

En fredskov skal bestå af træer, som enten danner eller er ved at vokse op til skov af højstammede træer. Der kan være ubevoksede arealer i en fredskov. Moser, heder, enge o.l., der naturligt hører til en fredskov, skal bevares som de er, uanset størrelsen.

 

Fredskovspligten følger ejendommen. Det betyder, at en ny ejer altid overtager fredskovspligten ved køb af ejendommen. Fredskovspligt går forud for andre rettigheder, og bortfalder ikke, hvis ejendommen kommer på tvangsauktion.

 

Kilde: Naturstyrelsen

 

Detektivarbejde gav pote og medhold

Den påstand krævede dog, at gruppen kunne bevise, at skovarealet faldt ind under betingelserne for en fredskov, og det var et stort arbejde.

Her ses et luftfoto af Radiogrunden i Vestskoven fra 1993. På billedet kan det ses, at der allerede dengang var plantet træer, og dermed er skoven nu fredskov. Billedet har været en del af den dokumentation, som Miljøstyrelsen har fået.
Her ses et luftfoto af Radiogrunden i Vestskoven fra 1993. På billedet kan det ses, at der allerede dengang var plantet træer, og dermed er skoven nu fredskov. Billedet har været en del af den dokumentation, som Miljøstyrelsen har fået.

- Der har indtil i dag ikke været deklareret, at det er fredskov. Derfor har kommunen sagt, at det ikke er fredskov. Borgmesteren sagde på det seneste kommunalbestyrelsesmøde, at der var en opgørelse i 90’erne over fredskov, at det ikke var deklareret. Det har vi så søgt dokumentation for, siger Vivi Nør Jacobsen og uddyber:

- Vi gik i lokalhistorisk arkiv og fandt nogle billeder fra området, som viste, at der allerede i starten af 90’erne var plantet træer på grunden.

Siden kontaktede borgergruppen den tidligere skovfoged for området, som bekræftede, at der var plantet skov for de knap 30 år siden.

Dokumentationen blev sendt til Miljøstyrelsen, der er myndighed på området, og til forvaltningen i kommunen, forklarer Vivi Nør Jacobsen.

Her ses et luftfoto af Vestskoven i Albertslund.
Her ses et luftfoto af Vestskoven i Albertslund.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Og nu har vi fået svar: Miljøstyrelsen har afgjort, at vi har ret. Det betyder, at der er fredskov på det område, hvor der er andre, som gerne vil bygge boliger. Og når der er fredskov, så kan man ikke fjerne træerne igen – og derfor ikke bygge, siger hun.

TV 2 Lorry har tidligere dækket sagen om Radiogrunden, som du kan se herunder. Artiklen fortsætter under videoen.

Politikerne i Albertslund vil opføre nye boliger i udkanten af Vestskoven – men til kommunalbestyrelsesmødet i aften er en gruppe demonstranter mødt op for at kæmpe mod de planer.

Borgmester lægger sig fladt ned: ”Lovgivningen er meget klar på det område”

På borgmesterkontoret i Albertslund lyder meldingen fra kommunens socialdemokratiske borgmester Steen Christiansen, at kommunen tager Miljøstyrelsens afgørelse til efterretning og skrinlægger projektet.

- Med afgørelsen i dag kan vi konstatere, at det ikke er muligt at realisere det boligprojekt, som Ejendomsselskabet Norden gerne ville realisere, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

- Lovgivningen er meget klar på det område. Når det er fredskov, så er der ikke muligheder for at bygge boliger. Nu vil vi koncentrere os om andre boligplaner i Albertslund, så vi kan tiltrække flere. Efter i dag kan vi byde på lidt mere Vestskov, end vi kunne, da vi stod på i morges, tilføjer han.

quote Med afgørelsen i dag kan vi konstatere, at det ikke er muligt at realisere det boligprojekt, som Ejendomsselskabet Norden gerne ville realisere

Steen Christiansen, borgmester i Albertslund, soc.dem.

Steen Christiansen påpeger dog, at kommunen ikke kunne have handlet anderledes tidligere i sagen. Henvendelsen fra Ejendomsselskabet Norden, der ejer grunden, kom for godt tre år siden.

Grundejeren havde boligplaner på grunden, men i første omgang krævede det, at kommunen ville bede staten om at omdefinere området fra landzone til byzone.

- Den tilladelse kom for et år siden, og her må staten selv have vidst, at det var fredskov. Men det fik vi ikke noget at vide om, og derfor fortsatte vi med planerne, lyder det fra Steen Christiansen.

Her ses planerne for Radiogrunden, som, efter afgørelse om at Vestskoven er fredskov, nu er droppet.
Her ses planerne for Radiogrunden, som, efter afgørelse om at Vestskoven er fredskov, nu er droppet.
Foto: Gröning Arkitekter

Dialogmøde med ændret fokus

Onsdag aften var det planen, at borgene i Albertslund kunne komme til dialogmøde om planerne om byggeriet på Radiogrunden.

Men med dagens afgørelse ændrer mødet karakter, lyder det fra borgmesteren.

- Jeg tænker at bruge mødet på at fortælle, hvor vi er, siger han.

Vivi Nør Jacobsen fra ”Bevar Vestskoven” er enig i, at mødet bliver anderledes end planlagt. Hun håber, at politikerne vil lytte til gruppen for måske at blive klogere til en anden gang.

- Det bliver jo et lidt anderledes møde, end vi havde forestillet os. Det kan godt være, at dialogen går lidt mere den anden vej. Vi vil gerne forklare, hvad vi har gjort, og vise dem vores dokumentation, siger Vivi Nør Jacobsen.

TV 2 Lorry var med ved borgermødet onsdag aften. Se det herunder:

I Albertslund har borgere længe kæmpet imod kommunes planer om et nyt byggeri i Vestskoven - og nu er der faldet en afgørelse

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik