Borgere vrede over manglende information om fund af pesticider i drikkevandet: Her er kommunens forklaring

Borgere i Dragør forstår ikke, hvorfor kommunen ikke informerede om, at Hofor lukkede det lokale vandværk efter fund af for store mængder af ukendt pesticid.

Grundlovsdag fik borgerne i Dragør serveret nyheden om, at det lokale vandværk har været lukket ned efter fund af pesticider i drikkevandet.

quote Jeg kan godt forstå, at borgerne tænker, hvor kommunen er henne i denne sag

Allan Holst, 1. Viceborgmester i Dragør Kommune

Dragørborgerne måtte dog høre om det i medierne, og det er faldet flere for brystet, at man ikke på forhånd har modtaget advarsel og informationer fra kommunen.

Debatten har blandt andet floreret i den lukkede Facebookgruppe DragørNyheder, som tæller knap 10.000 medlemmer, og hvor ord som tillidsbrud bliver flittigt nævnt.

- Skandale og kæmpe tillidsbrud at skulle læse om det i pressen. Det burde være meldt ud fra kommunens side, de må have fået denne information før pressen, skriver Sofie Sønderup blandt andet i tråden, mens andre melder sig i koret og efterlyser svar fra kommunen.

Allan Holst, Soc.dem., der er 1. Viceborgmester i Dragør Kommune og også sidder som kommunens repræsentant i Hofors bestyrelse, svarer her på kritikken:

- Det er et sammenfald af omstændigheder. Den første omstændighed er, at pressen først skulle have bragt nyheden torsdag, altså i morgen. Det blev så fremrykket til tirsdag, hvor det var Grundlovsdag. Den næste omstændighed er, at Dragør Rådhus er lukket Grundlovsdag og også dagen forinden om mandagen, så derfor var det ikke muligt at informere om det, siger han til TV 2 Lorry.

- Og for det tredje, så er det Hofor som vandselskab, der er driftsansvarlige.

Forstår godt borgernes vrede

- Det ændrer dog ikke det faktum, at mange borgere tænker, ”at det må kommunen vide noget om”. Vi havde ikke mulighed for at få informationerne ud før, for vi kendte ikke til situationen i sidste uge, men Hofor lagde en meddelelse på deres hjemmeside enten sent mandag aften eller tidligt tirsdag, forklarer Allan Holst.

Han kan godt sætte sig ind i den utryghed og vrede, som situationen har vakt hos borgerne.

- Jeg kan godt forstå, at borgerne tænker, hvor kommunen er henne i denne sag, for de tænker jo ikke på at det er Grundlovsdag, men at deres drikkevand er forurenet og at det skulle have været formidlet ud fra kommunens side. Men jeg vil gerne understrege, at det vigtigste i den her sag er, at det er blevet håndteret korrekt af Hofor. De har sikkerhedsmæssigt reageret, som de skulle, og der er ikke nogen utryghed for borgerne.

Hofor er forpligtet gennem lovgivning at tage stikprøvekontroller og undersøge vandkvaliteten, og det gør man løbende.

- Jeg håber, at borgerne tager imod den faktuelle forklaring, og at der ingen fare er ved at drikke vandet. Jeg drikker også mit eget vand, slutter Allan Holst.

Kort om sagen

To vandværker i hovedstadsområdet blev lukket ned af Hofor på grund af fund af for store mængder af stoffet Dimethylsulfamid, forkortet DMS.

Stoffet er en pesticid-rest, der stammer fra sprøjtemidler anvendt blandt andet til landbrug og træbeskyttelse. Ved vandprøver blev stoffet fundet på otte af Hofors 14 vandværker i hovedstadsområdet. Det er noget nyt, at der testes for stoffet.

Dog var det kun hos Hvidovre Vandværk og Dragør Vandværk, at mængden af DMS var så høj, at Hofor har været nødsaget til at lukke værkerne helt. 

De to vandværker blev lukket i starten af maj måned.
Hofor oplyser, at kilden til det forurenede vand i Dragør er fundet, og at den forurenede boring nu er afskåret fra vandforsyningen, så vandværket i Dragør på ny er oppe at køre igen.

Hvad er DMS?

En forkortelse for stoffet N,N-dimethylsulfamid. 

Ifølge Hofor stammer stoffet sandsynligvis fra svampebekæmpende midler, der anvendes ved landbrug, frugt- og planteavl og i trævareindustrien.

Det vides endnu ikke, hvor farligt stoffet er. Styrelsen for Patientsikkerhed er blevet bedt om at udarbejde en sundhedsfaglig vurdering af stoffet.

Indtil videre har vandværkerne ikke været pålagt at kontrollere for DMS ifølge Miljøstyrelsens krav til kontrol af vandkvaliteten. Det bliver alle vandværker fra 1. juli 2018.

Kilde: Hofor

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik