Borgere undrer sig: Overgroet japansk hospitalshave ligner en jungle

Glostrup Hospital får sig en helt ny hospitalshave, når nyt neurorehabiliteringshus skyder op næste år. 

- Det ligner en urban jungle. Men det er et smukt forfald, hvis man kan sige det sådan, siger Rasmus Hansen, Glostrup Kommune. Foto: Glostrup Kommune

- Det ligner en urban jungle. Men det er et smukt forfald, hvis man kan sige det sådan, siger Rasmus Hansen, Glostrup Kommune. Foto: Glostrup Kommune

- Det ligner en urban jungle. Men det er et smukt forfald, hvis man kan sige det sådan, siger Rasmus Hansen, Glostrup Kommune. Foto: Glostrup Kommune

1 af 3

Hvad der tidligere var en pænt friseret japansk have i hospitalsparken ved Glostrup Hospital kan i dag bedst betegnes som en vildtvoksende urskov. 

Og det har flere lokale borgere bemærket. 

Således er byplanlæggerne i Glostrup Kommune den seneste tid blevet kontaktet af en række borgere, der alle undrer sig: Hvorfor bliver den nydelige have ikke vedligeholdt?

Den japanske have har været en sanseafdeling af den oprindelige hospitalspark i mange år, siger byplanlægger i Glostrup Kommune, Rasmus Hansen.

- Det har været en fast del af mange borgeres tilværelse. Jeg var derovre for nylig og må konstatere, at den er vildt tilgroet. Det ligner en urban jungle. Men det er et smukt forfald, hvis man kan sige det sådan, siger Rasmus Hansen til TV 2 Lorry.

- Det ligner en urban jungle. Men det er et smukt forfald, hvis man kan sige det sådan, siger Rasmus Hansen, Glostrup Kommune. Foto: Glostrup Kommune

Nyt byggeri

Der er dog en ganske naturlig årsag til, at den japanske have og de omkringliggende parkarealer ikke bliver passet for tiden, oplyser Morten Christiansson, direktør for Rigshospitalets Servicecenter. 

Den japanske have kan findes her i den røde cirkel. Foto: Glostrup Kommune

Inden længe skal et nyt neurorehabiliteringshus på 25.000 kvadratmeter opføres, og betyder blandt andet, at den japanske have skal nedlægges.

- Arbejdet går i gang omkring årsskiftet, og derfor bliver der ikke vedligeholdt i den japanske have og i den omkringliggende hospitalshave, siger Morten Christiansson, der dog er ked af, at den japanske have ser ud som den gør i øjeblikket.

Glostrup Hospital Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Lever videre i ny have

Skulpturerne, kunsten og kampestene i den japanske have bliver taget op og indarbejdet i det fremtidige haveanlæg. 

- Den nye have bliver en del af dagligdagsrehabiliteringen, så der er blandt andet planer om at lave orangeri og indarbejde træningsarealer. Som kørestolsbruger vil der eksempelvis være forskellige stigninger, der kan køres på i haven, siger Morten Christiansson.

Skuffede borgere

Byplanlæggerne i Glostrup Kommune har i et opslag på Facebook beskrevet hvorfor, at den japanske have nu er helt tilgroet. Det har vakt skuffelse blandt borgerne, at haven ikke videreføres.

Linda Pingel skriver:

"Det er en trist nyhed. Hospitals parken og den japanske have er et af Glostrup s fristeder.
Trist det forsvinder nu."

Helle Skovlund Jensen:  "Det var så beroligene at sidde ved vandhanen. En skam at man ikke holder den vedlige."

Kit Jørgensen: "Vi har snart ikke flere grønne områder tilbage her i byen. Det er godt nok trist, da alt det grønne er godt for miljøet."

Rebecca Bang Poulsen: "Øv! Jeg elsker det sted. Fyldt med mystik og spændende for børn."

Jætten Hansen: "Dem kinesiske have har skønne bænke og dejlige små stenskulpturer. Det er et paradis i forfald ja, men skønt for både patienter og ansatte - en hospitalshave er jo der hvor man er nede når man er oppe og oppe når man er nede. Håber at den bliver indlemmet på en eller anden måde i det nye byggeri. Alt andet vil være synd og skam."

Nyt byggeri og ny have

  • Et stort udendørs anlæg skal skabe rammer for udendørs rehabilitering i Glostrup ved det nye neurorehabiliteringshus, som forventes at stå klart til indflytning i 2020.
     
  • ​​​I neurorehabiliteringshuset samles al højt specialiseret neurorehabilitering til patienter med rygmarvsskade og patienter med svær erhvervet hjerneskade fra hele Østdanmark, Færøerne og Grønland. 
     
  • Anlægget kommer til at indeholde alt fra træningsstier og multisportsbane til taghaver, vandhaver, legepladser og orangeri. Nogle af områderne udvikles til at skærme patienter for stressende indtryk og give dem frisk luft og rolige sanselige oplevelser. Andre områder indrettes til træning i fx daglig levevis, træning af gangfunktion, brug af kørestol, håndcykling og forskellige handicapsportsgrene. 
     
  • Det nye neurorehabiliteringshus er tegnet af AART Architechts A/S og Nordic – Office of Architecture og vil have 125 sengestuer samt ambulatoriefunktioner.
     
  • Anlægget til uderehabilitering er udviklet i samarbejde med Marianne Levinsen Landskab ApS.
     
  • Neurorehabliliteringshuset er en del af Region Hovedstadens investeringer i nye hospitalsbyggerier. 
     
  • Folketingets Offerfond støtter etablering af uderehabiliteringen med 3,4 mio. kr.

 

Kilde: Rigshospitalet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik