Borgere stoppede nedrivning – nu har de et medborgerhus

Den gamle brugs i Dronningmølle bliver nyt samlingssted for byens cirka 1500 borgere. Købet af bygningen skal finansieres af donationer og borgeraktier

Borgerne i Dronningmølle i Nordsjælland kan se frem til at skifte lokalerne i den gamle skole ud med nyrenoverede lokaler i den gamle brugs. Borgerforeningen Dronningmølle har lejet bygningen, der i fremtiden skal danne rammerne om byens nye medborgerhus. 

- Vi har længe talt om, at vi gerne vil bruge den gamle brugs som medborgerhus, men vi skred først til handling da vi hørte, at der var planer om at rive brugsen ned og bygge en ti meter høj bygning, siger Lea Peters fra Borgerforeningen Dronningmølle til TV 2 Lorry.

Det lykkedes borgerne at overbevise kommunen om at droppe planerne om en nedrivning på et borgermøde.

Tidligere Brugsbygning skal bruges som medborgerhus

I sidste uge kom planerne et stort skridt tættere på, da borgerforeningen underskrev lejeaftalen med en privat ejer fra Fyn og fik nøglerne til bygningen. 

Frivillige istandsætter butikker og lejlighed 

Selvom borgerforeningen kun har haft nøglen i en uges tid, er de frivillige allerede meget langt med at klargøre de tre butikker, psykologpraksissen og lejligheden, der skal være en del af medborgerhuset.

Når medborgerhuset er færdigt, kan borgerne se frem til en række faste aktiviteter. Blandt dem er fællesspisning hver anden uge, hvor maden bestilles fra lokale restauranter. 

Der bliver også mulighed for at leje lokalerne. Indtægterne skal bruges til at betale gæld til de private, der har lånt Dronningmølle Borgerforening penge til projektet. 

(Artiklen fortsætter under billederne)

Medborgerhuset set indefra
Medborgerhuset set indefra
Foto: Dronningmøllehuset
Medborgerhuset set indefra
Medborgerhuset set indefra
Foto: Dronningmøllehuset
Medborgerhuset set indefra
Medborgerhuset set indefra
Foto: Dronningmøllehuset

Borgerne betaler 

Prisen på det nye medborgerhus er 3,3 millioner kroner, som Dronningmølle Borgerforening skal betale i løbet af det næste år, hvor de har lejet medborgerhuset. En stor del af det beløb kommer fra donationer, støtte fra foreningen LAG Halsnæs-Gribskov og borgeraktier.

- Vi har allerede solgt borgeraktier for 175.000 kroner og forventer, at vi kan sælge flere nu, hvor vi rent faktisk har nøglen og folk kan se, at medborgerhuset bliver til noget, siger Lea Peters.

Folkeaktierne koster minimum 100 kroner stykket, men det er op til de enkelte borgere at vurdere, hvor meget de vil betale:

- Vi bor i et område, hvor nogle har mere end andre. Men det er vigtigt, at alle kan få lov til at bidrage og være en del af medborgerhuset. Derfor kommer navnene på alle dem, der har doneret, til at stå på murstene på en af bygningens mure, siger Lea Peters.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik