Boligselskab genhusede ikke beboere i asbestramte blokke - nu er sagen afgjort

37 lejere fra Tingbjerg i København fik kun ret i den mindste del af retssagen mod Boligselskabet FSB. – Vi er dybt skuffede, fortæller de.

37 lejere taber i store træk i en spektakulær retssag over det almene boligselskab FSB ved Københavns Byret.

- Jeg er skuffet – rigtig skuffet. Jeg synes, det er ærgerligt for beboerne, for de har været igennem meget, siger Anja Brinch, der er talskvinde for gruppen af lejere, der sagsøge boligselskabet.

Det står klart, efter byretten mandag afgjorde, at de 37 lejere i boligkomplekset i Tingbjerg kun fik medhold i en lille del af deres søgsmål.

Den spektakulære sag har siden februar måned udfoldet sig i Københavns Byret.

Her har de 37 lejere, som alle er bosat i Tingbjerg, lagt sag an mod det almene boligselskab FSB efter en årelang strid om lejernes ret til genhusning i forbindelse med renoveringsarbejde af tre boligblokke fra 1970’erne, som ligger i Brønshøj.

Sagens store tvist har været i hvilket omfang lejerne er berettiget til kompensation i form af nedslag i lejen for de omtrent tre år, hvor renoveringen af boligblokkene stod på.

Ved renoveringen blev der både skimmelsaneret og fjernet asbest, men alligevel var det kun få beboere, som blev genhuset, ligesom alle lejere betalte fuld husleje for deres lejemål i perioden.

Se TV 2 Lorrys indslag om dommen i sagen herunder:

Dom afsagt i sag om skandalerenovering i Tingbjerg

Ringe kompensation i forhold til søgsmål

Sagens afgørelse betyder, at lejerne i alt får 17.500 kroner hver, som er det nedslag i huslejen, som FSB selv havde foreslået, da de ifølge retsdokumenter anerkendte, at lejerne havde krav på afslag i lejen.

Derudover modtager lejerne i alt 180.000 kroner til deling.

I alt betyder det, at de 37 lejere modtager næsten 22.500 kroner i sagen mod FSB.

Beløbet er dog langt under det niveau, som lejerne sagsøgte FSB for.

I påstandsdokumentet for sagen fremgår det, at lejerne krævede næsten 2,5 millioner kroner i kompensation, svarende til 67.500 kroner per lejer – det tredobbelte af det beløb, som de nu har fået tilkendt ved retten.

- Men de er ikke blevet frifundet. Men det er meget muligt, at vi ikke har fået helt medhold, og at vi ikke har fået de penge, vi havde håbet på. Men de er ikke frifundet, og det er vigtigt at holde fast i, siger Anja Brinch til TV 2 Lorry.

Sagen kan danne præcedens

Sagen kan få stor betydning for andre lejere i almene boligselskaber.

Det skyldes, at størstedelen af den almennyttige boligmasse er opført i 1970’erne, og derfor står over for store renoveringer af lignende karakter.

Selvom lejerne i Tingbjerg ikke fik fuldt medhold i sagen ved byretten mod FSB, håber lejerne, at sagen kan have principiel betydning for sager af lignende karakter i fremtiden.

- Jeg hører også fra andre lejere i boligselskaber, og alle steder tager de udgangspunkt i vores sag. Alle siger, at det aldrig må blive som i Tingbjerg-sagen. Det er eksemplet på, hvordan det ikke skal være. Derfor undrer det os også, at vi ikke får mere medhold. Alle ved jo, at det ikke var okay, fortæller Anja Brinch.

FSB oplyser til TV 2 Lorry, at de endnu ikke har modtaget dommens tekst, og derfor ikke kan udtale sig om den..


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik