Boligpriserne er fladet ud efter vildt 2015

2015 var et historisk år, når det gælder priserne på boligmarkedet. 2016 bliver mindre vildt, forventer eksperter.

Boligpriserne steg eksplosivt i første halvdel af 2015, men holdt sig i ro i de tre sidste måneder af året. Forventningerne til 2016 er pæne, men ikke prangende prisstigninger på huse og lejligheder. 

Sådan kan man opsummere meldingerne fra flere eksperter i kølvandet på nye tal fra Danmarks Statistik.  

Tallene viser en fremgang i den gennemsnitlige kvadratmeterpris for huse på 0,3 procent i fjerde kvartal, mens lejligheder er gået frem med 0,5 procent.

- Boligejernes rejehop og high-fives er blevet afløst af afdæmpede armbevægelser og moderate miner, opsummerer Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker i Nordea Kredit. 

Hun mener, at markedet nu nærmest står næsten stille i hovedstadsområdet.

Samlet set bød 2015 for lejlighedernes vedkommende på prisstigninger på 11,4 procent.

- 2015 vil blive husket for, at priserne for ejerlejligheder steg ganske pænt. Ejerlejlighedspriserne er steget mest i de større byer, hvor efterspørgslen efter lejligheder er stigende som følge af den demografiske udvikling, siger Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen, og fortsætter:

- Specielt i første halvår steg priserne meget kraftigt, mens stigningstakten i efteråret var mere moderat, idet renterne steg en smule efter, at de lå helt i bund i begyndelsen af året med fx 2 pct. lån med fast rente. 

For husene var prisudviklingen lidt mere broget.

- På landsplan steg priserne med 6 pct. sidste år, hvilket dækker over større geografiske forskelle, hvor de større byer trækker priserne mest opad. Udviklingen har det seneste år været positiv i langt de fleste kommuner, hvor man har set stigende handelstal og priser i områder, der i de senere år ikke har haft mange positive historier på ejendomsmarkedet,  siger Karsten Beltoft. 

Han forventer, som mange andre eksperter, moderate stigninger i hus- og lejlighedspriserne i 2016. 

- Der vil være prisstigninger, som boligejerne kan være godt tilfredse med, siger chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik