Boligejere tjener godt på skattestop

Til trods for historiske prisfald er skattestoppet fortsat en sand guldgrube for adskillige tusinde boligejere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Langt de fleste boliger handles fortsat til priser, der ligger betydeligt over de offentlige ejendomsvurderinger, der i 2001 og 2002 var udgangspunktet for regeringens beordrede skattestop.

Og det er ejerne af landets dyreste boliger, der får den største gevinst.

F.eks. sparer ejere af lejligheder i København og på Frederiksberg i øjeblikket i gennemsnit 42 pct. i skat takket været skattestoppet.

Det afslører en analyse foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten af Realkreditrådet.

I gennemsnit betales der for en ejerlighed i København en årlig ejendomsværdiskat på 10.500 kr. Men hvis skattestoppet ikke var blevet indført, skulle skatten i gennemsnit i stedet have været på 18.000 kr. om året beregnet ud fra de aktuelle handelspriser. Det giver en årlig besparelse på 7.500 kr.

På Frederiksberg er besparelserne endnu større.

Her sparer boligejerne i gennemsnit 9.000 kr. i ejendomsværdiskat, fordi de i gennemsnit slipper med 13.000 kr. mod 22.000 kr., hvis skatten var blevet beregnet ud fra de aktuelle handelspriser.

Det er ejere af lejligheder i hovedstaden, der uden diskussion har oplevet den største prismæssige rutsjetur. Siden 2006 er priserne for deres boliger faldet med 32 pct, og dermed er de nu tilbage på prisniveauet for 2004. Men alligevel ligger boligernes handelsværdi gennemsnitlig 35 pct. over beregningsgrundlaget for skattestoppet.

Realkreditrådets gennemsnitstal dækker over, at ejere af ejerlejligheder i hovedstadsområdet har fået skattebesparelser på op til 87 pct. Besparelserne er størst for de dyreste ejerlejligheder, fordi alle boligejere betaler den samme skattesats for ejendomsværdien - 10 promille.

Den gennemsnitlige besparelse for ejerlejligheder med en handelsværdi på op til 2 mio. kr. er op til 35 pct., mens skattebesparelserne for ejerlejligheder til 2-3 mio. kr. er oppe på 39 pct. Skattebesparelsen for ejerlejligheder til over 3 mio. kr. er på 52 pct.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik