Bøf Stroganoff fra madordning slog to ihjel

En færdigret med Bøf Stroganoff med løse ris og ærter har i maj kostet to syge danskere livet.

Andre fem danskere er blevet syge, efter at de har spist
retten, der viste sig at indeholde bakterien Listeria
monocytogenes, der kan være særdeles farlig at spise for folk,
som i forvejen er svage eller gravide.
- Det er frygteligt, at to danskere er døde efter at have
spist bøf stroganoffen. Også selv om de begge var svage og
ældre, siger overlæge Kåre Mølbak fra den epidemiologiske
afdeling ved Statens Serum Institut fra bt.dk
Han har været med til at opklare udbruddet.
Maden er bragt ud til de syv ramte af en kommunal madordning
til ældre og er fremstillet af Din Private Kok i Kødbyen i
København.
- Jeg kan kun sige, at maden er bragt ud fra en kommune i det
storkøbenhavnske område, der har udliciteret maden til de ældre.
De ældre er blevet ramt af smitten, fordi de blot har lunet den
udbragte mad og ikke har varmet den ordentligt igennem, så
bakterierne døde. Men det kunne de jo ikke vide, siger Kåre
Mølbak til bt.dk
Det er Statens Serum Institut, Fødevareafdeling Rødovre og
Fødevarestyrelsen som nu har opklaret sygdomsudbrudet, efter at
13 danskere er blevet smittet med bakterien den sidste måned. De
syv af dem stammer altså fra den udbragte ret med Bøf
Stroganoff.
Myndighederne anbefaler, at man enten smider retten ud eller
opvarmer retten grundigt, hvis man har fået leveret retten
stroganoffen fra firmaet "Din Private Kok" i Kødbyen fremstillet
i perioden 15. til den 17. april 2009.
Bakterien kommer med al sandsynlighed fra de kødstrimler, der
er brugt til retten. Kødet er leveret som varmebehandlet vare
fra en anden virksomhed.
Trods flere forsøg er det ikke lykkedes bt.dk at få en
kommentar fra Din Private Kok.